Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

32 doden en 90 gewonden bij bomaanslagen Homs

Het is de tweede grote aanslag sinds eerder deze maand een staakt-het-vuren in werking trad.

Syrische rebellen ten zuiden van Kobani op weg naar de Tishrindam waar troepen van IS de controle over hadden. De dam werd van het weekend heroverd op IS.
Syrische rebellen ten zuiden van Kobani op weg naar de Tishrindam waar troepen van IS de controle over hadden. De dam werd van het weekend heroverd op IS. Foto Reuters

Bij twee bomaanslagen in de Syrische stad Homs zijn minstens 32 doden en 90 gewonden gevallen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De ene explosie betrof een zelfmoordaanslag, de andere explosie werd veroorzaakt door een autobom.

De aanslagen vonden plaats in de wijk Zahra, die in het centrum van de stad ligt. Het was de tweede grote aanslag sinds eerder deze maand een wapenstilstand en een akkoord voor vrede in Syrië onder VN-vlag tot stand kwamen. In het akkoord is afgesproken dat in ruil voor de evacuatie van de strijders die onder controle staan van rebellengroepen, het regime van Assad de controle weer krijgt over deze gebieden.

281215VP_ramadi

Vervoer strijders uit Zabadani

Vanmorgen arriveerden ambulances en bussen die 450 gewonde strijders uit Syrië moeten halen in het Syrische grensstadje Zabadani. De strijders en hun familieleden, die maandenlang in de belegerde plaats aan de grens met Libanon bivakkeerden, krijgen een veilige doorgang naar Beiroet. Vandaar zullen ze onder begeleiding van het Rode Kruis naar Turkije worden gebracht. Tegelijkertijd zullen ongeveer driehonderd gezinnen in twee belegerde sjiitische steden in de noordwestelijke provincie Idlib naar de Turkse grens reizen, vanwaar ze eveneens vliegen naar Beiroet.

Begin december was er een soortgelijke evacuatie uit de Syrische stad Homs. Twee dagen geleden zouden zo’n 500 jihadistische strijders en 1.500 familieleden geëvacueerd worden uit het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat ging op het laatste moment niet door toen rebellenleider Zahran Alloush bij een bombardement vrijdag werd gedood. Alloush was de leider van Jaysh al-Islam, een machtige rebellengroepering die het zuiden van Damascus in handen heeft. De bussen die ook IS-sympathisanten vervoerden, zouden door gebied moeten dat hij controleerde. Daarom zou het niet veilig zijn voor het konvooi om door het gebied te reizen.