De koning bleef op de vlakte over vluchtelingen

Harde taal en emotionele oproepen wisselden elkaar af in kerstredes wereldwijd. De migratiecrisis stond centraal.

Paus Franciscus tijdens zijnUrbi et orbi. Foto Reuters

Het Duitse woord van het jaar was Flüchtlinge – niet toevallig meervoud. Oostenrijk koos voor Willkommenskultur. Een kleine selectie uit de kersttoespraken en -interviews laat zien hoe centraal dit thema de afgelopen dagen is geweest.

Harde woorden klonken er in Praag, Beieren en van Geert Wilders. De Tsjechische president Milos Zeman haalde opnieuw fel uit. „Ik ben er ten diepste van overtuigd dat we te maken hebben met een georganiseerde invasie en niet een spontane beweging van vluchtelingen”, zei hij in zijn kerstboodschap.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, nam in een kerstinterview met Die Welt am Sonntag afstand van de lijn van bondgenoot en bondskanselier Merkel. Als de federale regering niet goed kan controleren aan de Duitse grenzen wie het land binnenkomen, zei hij, moeten we dat als regering van de deelstaat Beieren zelf maar gaan doen. Vanuit Berlijn kwam meteen het antwoord: geen sprake van.

Geert Wilders twitterde gisteren dat hij „NL terug” wil. „Een veilig en soeverein land met eigen grenzen dat geld aan zorg uitgeeft ipv aan asiel.”

Ook koning Willem-Alexander refereerde in zijn kerstboodschap aan de komst van vluchtelingen naar Nederland. Hij zei:

,,In de regio’s om ons heen zijn grote groepen mensen door terreur en geweld op drift geraakt. Zij zoeken ook in Nederland een veilig heenkomen en een kans op een beter leven. Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over de toekomst en vragen zich af hoe we onze eigen manier van leven kunnen beschermen in een wereld waarvoor we ons niet kunnen afsluiten.”

Paus Franciscus prees in zijn kersttoespraak juist nadrukkelijk de mensen en landen die zich inspannen om „genereus [...] de talloze migranten en vluchtelingen te op te vangen”.

Channel 4 van de BBC zond een bijzondere kerstboodschap uit. Die kwam van Abdullah Kurdi, de vader van de omgekomen peuter Aylan, wiens foto op een strand zo veel emotie losmaakte. „Mijn boodschap is dat ik zou willen dat de hele wereld de deur opent voor de Syriërs. Als iemand de deur in je gezicht dicht doet, is dat erg moeilijk. Als een deur wordt geopend, voel je je niet langer vernederd.”

Voor een andere icoon van het vluchtelingennieuws, het 14-jarige Palestijnse meisje Reem Sahwil, was er goed nieuws. Zij begon in juli te huilen toen Merkel haar voor de tv-camera’s wat onhandig zei dat je in de politiek soms hard moet zijn en dat er nu eenmal niet voor iedereen plaats is. Zij en haar familie mogen zeker tot oktober 2017 blijven.

Dit artikel is na publicatie gecorrigeerd. In de eerste versie is per abuis een fragment uit de kerstboodschap van de koning uit 2013 geciteerd.