Agent niet vervolgd om doodschieten zwart kind

De dood van de 12-jarige Tamir Rice was mede aanleiding voor de protestbeweging Black Lives Matter.

Demonstranten lopen met een foto van Tamir Rice mee in een protestmars, kort na zijn dood.
Demonstranten lopen met een foto van Tamir Rice mee in een protestmars, kort na zijn dood. Foto David Maxwell / EPA

De blanke politieagent die in november vorig jaar de zwarte 12-jarige Tamir Rice doodschoot in de Amerikaanse stad Cleveland, wordt niet in staat van beschuldiging gesteld. Dat heeft een jury maandag besloten, meldt persbureau AP. De dood van de jongen werd gefilmd door een beveiligingscamera en leidde tot grotere woede over excessief politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Rice droeg op het moment van de schietpartij een geleend airsoftwapen bij zich, dat niet was voorzien van het kenmerkende oranje dopje op de loop. Volgens de openbaar aanklager stond buiten kijf dat hij op het moment dat de onervaren agent het vuur opende het speelgoedpistool uit zijn broekband haalde. Er zou sprake zijn geweest van een “samenloop van menselijk falen”, maar niet van een misdrijf, aldus de aanklager volgens AP. Mogelijk wilde Rice het wapen aan de agenten overhandigen, of ze laten zien dat het nep was, maar dat konden de agenten volgens de aanklager niet weten. Hij werd binnen twee seconden nadat de agent uitstapte doodgeschoten.

Enkele maanden voordat Tamir Rice werd gedood, braken in Ferguson rellen uit over de dood van de 18-jarige Michael Brown. Ook hij bleek ongewapend te zijn. Volgens critici zijn beide tieners, net als vele anderen, slachtoffers van racisme binnen de Amerikaanse politie. De voorvallen waren mede aanleiding voor de protestbeweging Black Lives Matter.