Het familieverhaal achter dé foto van de vluchtelingencrisis

Twintig familieleden van Aylan Kurdi, het Syrische jongetje dat in september aanspoelde aan de Turkse kust, vertellen samen het verhaal van een familie verscheurd door het Syrische conflict.

Aylan Kurdi (2) op het strand van het Turkse Bodrum. Zijn gezin probeerde met een rubberboot naar het Griekse eiland Kos te varen, maar de boot was lek en sloeg om.
Aylan Kurdi (2) op het strand van het Turkse Bodrum. Zijn gezin probeerde met een rubberboot naar het Griekse eiland Kos te varen, maar de boot was lek en sloeg om. Foto AP / DHA

De foto van Aylan Kurdi, het 2-jarige Syrische jongetje dat aanspoelde in de branding van de kust van het Turkse Bodrum, ging begin september de hele wereld over. Aylan lag op zijn buik met zijn armpjes naast zijn lichaam, zijn gezichtje naar links gekeerd, de ogen gesloten. Hij droeg een rood truitje en een zwart broekje. Samen met ten minste elf andere mensen, onder wie vier kinderen, verdronk Aylan op weg naar Kos, op zijn reis naar vrijheid. De foto werd al snel bestempeld als ‘iconisch’, omdat de tragische foto in één beeld het hele verhaal van de vluchtelingencrisis vangt.

Toch valt er veel meer te vertellen, dacht The New York Times. Met de foto van Aylan als aanleiding, ging de krant op zoek naar zijn familieleden, want het leed van deze familie gaat niet alleen om Aylan. In de longread Syrian Family’s Tragedy Goes Beyond Iconic Image of Boy on Beach (leestijd: 12 minuten) geeft The New York Times de rest van de familie een gezicht. De krant interviewde twintig van zijn familieleden, verspreid over de wereld: van Iraaks Koerdistan tot Istanbul en van een Duitse dorp tot Syrië en Canada. Samen vertellen ze het verhaal van een familie verscheurd door het Syrische conflict.

Drie generaties, verspreid over de wereld

Op het moment dat een Turkse agent het jongetje uit de branding tilde, waren allerlei familieleden van Aylan verspreid over de wereld, ook op zoek naar een veilige plek om te verblijven. Zo zat zijn tienerneefje op dat moment alleen in een bus in Hongarije en was een van zijn tantes net gestrand in Istanbul. De moeder en broer van Aylan zijn samen met hem verdronken; in dit artikel is ook zijn vader aan het woord. Daarbij zijn alle geïnterviewde familieleden prachtig op de foto gezet.

Update 20.30 uur: maandag is familie van Aylan goed aangekomen in Canada:

Twitter avatar MikePHager Mike Hager Tima Kurdi (under red stars) welcomes her brother Mohammed’s family to #Vancouver. Thanks Canadian gov’t for helping https://t.co/ypWKiDvaja

Lees hier het artikel (Aylan heet in het Amerikaanse verhaal ‘Alan’).

Plaatsen we deze foto wel of niet?

Je kunt niet naar de foto kijken zonder tranen in je ogen te krijgen, schreef NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Op de redactie is destijds uitgebreid overlegd over het wel of niet plaatsen van het beeld. Vandermeersch:

“Als redactie hebben we onze emoties bij dit beeld met onze ratio laten praten en besloten het beeld toch te publiceren. Want in de foto lees je het hele verhaal van het vluchtelingendrama.”

Lees ook de uitleg van hoofdredacteur Peter Vandermeersch over de afwegingen om de foto van het verdronken jongetje te publiceren: Het hele verhaal van het vluchtelingendrama in één verschrikkelijke foto.