Tachtig doden bij serie aanvallen Boko Haram in Nigeria

Op meerdere plekken in Maiduguri gingen bommen af. De reeks aanvallen is een antwoord van Boko Haram op uitspraken van de Nigeriaanse president dat de terreurgroep verslagen zou zijn.

Een gewonde in Maiduguri, na een bomaanslag in oktonber.
Een gewonde in Maiduguri, na een bomaanslag in oktonber. Foto EPA

Strijders van de islamitische terreurgroep Boko Haram hebben voor het eerst in maanden de Nigeriaanse stad Maiduguri aangevallen. Daarbij zijn ten minste dertig mensen omgekomen en negentig gewond geraakt, zo meldt persbureau Reuters. In Madagali, 150 kilometer ten zuidwesten van Maiduguri, kwamen dertig mensen om door een aanslag met twee zelfmoordterroristen.

Bij een moskee in Maiduguri, de ‘geboortestad’ van Boko Haram, ontplofte maandag een bom. Daarbij kwamen twintig mensen om. Daarnaast maakten de extremisten gebruik van raketgranaten en zetten zij meerdere zelfmoordterroristen in.

In totaal zijn er zeker tachtig mensen omgekomen bij deze serie aanvallen en raakten honderd mensen gewond. Veertien zelfmoordterroristen zouden zijn gedood door het leger, eentje werd gearresteerd. Gewonden van de explosies zijn overgebracht naar drie ziekenhuizen. Het dodenaantal kan nog oplopen; volgens Reuters zijn nog niet alle lichamen geteld.

Zondag vuurgevechten tussen leger en Boko Haram

Het leger zegt dat de aanvallen plaatsvonden op meerdere plekken in de stad. In het Buraburin-district bliezen twee meisjes zichzelf op en ook bij een andere moskee in het zuidwesten van de stad blies een vrouw zichzelf op, vlak na het ochtendgebed. Een van de bommen ontplofte in een gebied waar Boko Haramstrijders zondag met het Nigeriaanse leger vochten. De militairen kwamen in actie omdat extremisten de stad zouden zijn binnengeglipt om zelfmoordaanslagen te plegen. Zondag maakten bewoners melding van explosies en hevige vuurgevechten.

Maiduguri ligt in het noordoosten van Nigeria:

Ook zelfmoordaanslagen in Kameroen

Ook in Kameroen werden maandag zelfmoordaanslagen gepleegd door Boko Haram. Nabij een drukke markt in het Makary-district, in het noorden van Kameroen, bliezen twee vrouwen zichzelf op. Er vielen geen andere doden. De twee vrouwen probeerden de markt te bereiken, maar werden tegengehouden door burgerwachten.

In het Kameroense dorp Tolkomari vond ook een incident met een zelfmoordterrorist plaats: twee mensen raakten gewond, de zelfmoordterrorist kwam om.

Opgericht in 2002, kweekvijver voor extremisten

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen. Datzelfde jaar kwam Yusuf om het leven, hij werd opgevolgd door Abubakar Shekau. In 2010 werd de groep door de Verenigde Staten bestempeld als terroristische organisatie.

Sinds 2014 heeft Boko Haram meer dan tweeduizend Nigeriaanse vrouwen en kinderen gegijzeld, zo schat Amnesty International. Velen van hen wordt mishandeld, misbruikt of opgeleid tot soldaat of zelfmoordterrorist. Sinds Boko Haram actief is in Nigeria zijn er bovendien meer dan veertienduizend mensen omgekomen en zijn 2,5 miljoen mensen het land ontvlucht.

President wil Boko Haram ‘vernietigen’

De nieuwe president van Nigeria, Muhammadu Buhar, een voormalig generaal, beloofde eind mei bij zijn aantreden de terreurgroep uit te roeien. Desondanks zijn er sindsdien meer dan 700 mensen omgekomen bij aanslagen van Boko Haram. Het Nigeriaanse leger krijgt hulp van buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen.

Vorige week zei Buhar tegen de BBC dat de terreurgroep in Nigeria bijna volledig is verslagen. Volgens hem was Boko Haram niet meer in staat om aanvallen uit te voeren op veiligheidstroepen of bevolkingscentra. De aanvallen van zondag en maandag lijken een reactie van Boko Haram te zijn op die uitspraken.