Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

“Tientallen doden door noodweer Verenigde Staten”

Terwijl het zuidoosten wordt geteisterd door tornado’s en heftige regenval, kampt Californië met grote bosbranden.

Bewoners van de Amerikaanse stad Holly Springs (Mississippi) nemen de schade op nadat een tornado hun huis verwoestte.
Bewoners van de Amerikaanse stad Holly Springs (Mississippi) nemen de schade op nadat een tornado hun huis verwoestte. Foto Thomas Walls/Reuters

Bij noodweer in het zuiden van de Verenigde Staten zijn de afgelopen dagen minstens twintig doden gevallen, meldden diverse Amerikaanse media. Zaterdagavond overleden acht personen in de staat Texas nadat een tornado door het gebied raasde , bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De slachtoffers vielen met name in Collin County,een van de drukstbevolkte gebieden van Texas. Vooral de stad Garland (215.000 inwoners) werd zwaar getroffen. Volgens lokale autoriteiten waren “waarschijnlijk vier sterfgevallen” het gevolg van een tornado die het voertuig trof waarin zij op dat moment zaten. Ook op andere plekken in de staat zorgt de aanhoudende decemberstorm voor veel schade aan huizen en auto’s. Verschillende wegen zijn onbegaanbaar.

Twitter avatar AmandaNBC5 Amanda Guerra VIDEO: Part of #Garland neighborhood wiped out from #tornado. #Dallas Fire Rescue helping with search. @NBCDFW https://t.co/xrjtBI5bgG
Twitter avatar RobertWilonsky Robert Wilonsky Also from @dallasnews@guyareynolds in same Rowlett neighborhood near the lake. Reports it looks like “a war zone” https://t.co/tLTrA6XCYe

De Verenigde Staten worden al een aantal dagen geteisterd door heftige regenval, overstromingen en tornado’s. Woensdag raasden al meer dan twintig tornado’s door het zuidoosten van het land. Vooral de staten Tennessee, Arkansas, Texas, Mississippi en Alabama zijn daarbij getroffen. In Mississippi kwamen als gevolg van de storm al tien mensen om het leven.

Twitter avatar NWSNorman NWS Norman 825p: Tornado Warning for southeastern Bryan County! This storm has a history of producing a tornado. Seek shelter Immediately! #okwx

Sneeuwstorm

Het slechte weer in de Verenigde Staten houdt de komende dagen aan. De regenval zal volgens het nationale weerbureau in Texas, New Mexico en Oklahoma overgaan in een sneeuwstorm. Daarbij kan zo’n 25 tot 45 centimeter sneeuw vallen.

Bosbranden in Californië

Aan de westkust van de Verenigde Staten spelen daarentegen hele andere problemen. Daar woedde brand in een bosgebied van bijna vijf vierkante kilometer. Enkele honderden huizen zijn ontruimd. Het vuur ontstond doordat enkele hoogspanningsleidingen knapten.

Twitter avatar MaaikeMaks Maaike Maks This is a video of me and my Dutch family driving past the fire last night around 11pm. #SolimarFire https://t.co/7brV9TQ3Vs