Politie Chicago schiet “per ongeluk” zwarte vrouw dood

Het incident volgt op wekenlange demonstraties tegen agenten die in 2014 een tiener doodschoten.

In Chicago demonstreren Zwarte Amerikanen op 24 december tegen het optreden van politieagenten die in 2014 zonder duidelijke aanleiding een zwarte tiener doodgeschoten. Foto Tannen Maury/EPA

De politie in de Amerikaanse stad Chicago heeft “per ongeluk” een 55-jarige zwarte vrouw doodgeschoten. Dat gebeurde bij een schietincident waarbij ook een 19-jarige zwarte jongen om het leven kwam. Hoe het kan dat de vrouw door de politiekogels geraakt werd, wordt momenteel onderzocht, meldt de krant Chicago Tribune.

De agenten waren afgekomen op een melding van huiselijk geweld in het appartement boven dat van de vrouw. Daar zou een 19-jarige jongen zijn vader hebben bedreigd met een aluminium knuppel. Volgens de lokale politie werd de Amerikaan neergeschoten omdat hij zich “erg agressief” gedroeg. Zowel de jongen als de vrouw overleden in het ziekenhuis.

Twitter avatar chicagotribune Chicago Tribune Update: 1 dead, 2 wounded in shootings on Chicago’s West, South sides https://t.co/eOeVgiWs31

De vrouw zou volgens haar familie door de bovenbuurman zijn gevraagd de wacht te houden tot de politie arriveerde. Burgemeester Rahm Emanuel heeft de politie verzocht een onderzoek te starten naar de gebeurtenissen. “Elke keer dat een agent geweld gebruikt, verdienen inwoners een antwoord.” De politie betuigt haar “diepste medeleven voor de familie en vrienden” van de vrouw.

Demonstraties

De politie in Chicago ligt al wekenlang onder vuur, nadat afgelopen maand een video werd vrijgegeven van een incident in 2014 waarbij een zwarte tiener zonder duidelijke aanleiding werd doodgeschoten door een agent.

Op de beelden was te zien dat een agent zestien keer schoot op de 17-jarige Laquan McDonald, terwijl hij na een aantal schoten al op de grond lag. Hij wordt verdacht van moord op de tiener. Het vrijgeven van de video leidde de afgelopen weken tot diverse protesten in Chicago. Honderden mensen gingen daarbij de straat op.

    • Jorg Leijten