Overstromingen in Engeland: militairen ingezet

Naar schatting zitten er 10.000 mensen zonder stroom. Ook zijn honderden mensen geëvacueerd.

De regen houdt aan, waardoor het water snel stijgt. Foto Phil Noble / Reuters

Premier Cameron stuurt hulptroepen naar de gebieden in Noord-Engeland die kampen met overstromingen. Dat is een van de uitkomsten van een bijeenkomst met het crisisteam, meldt persbureau AFP. De militairen worden ingezet om dammen op te werpen langs de rivieren die buiten hun oevers treden. Naar schatting zitten er 10.000 mensen, als gevolg van wateroverlast, zonder stroom.

De premier noemt de overstromingen “verschrikkelijk ernstig”. “Het niveau van de rivieren en de sterkte van de regen hebben een ongekend effect en dus serieuze overstromingen tot gevolg.”

Het ingezette leger moet ook de Britse waterkeringen grondig gaan inspecteren, zei Cameron.

“De stormvloedkeringen hebben het verschil gemaakt, zowel de permanente als de tijdelijke. Duidelijk is wel dat sommige stormvloedkeringen niet sterk genoeg waren: ze zijn overspoeld. We moeten kijken of we meer moeten doen.”

Code rood voor vierentwintig gebieden

De politie adviseerde mensen die dichtbij rivier Foss wonen, zich klaar te maken voor vertrek. Ruim 3.500 mensen zouden elders onderdak moeten zoeken vanwege de heftige regenval.

Lees ook: Correspondent Titia Ketelaar legde eerder uit hoe en waarom de Britten anders omgaan met waterbeheer Droge voeten? Vooral zelf regelen

Zaterdag werden er honderden mensen geëvacueerd in de graafschappen Yorkshire en Lancashire. De regen houdt aan, waardoor het water snel stijgt. In Manchester en Leeds traden zaterdag rivieren buiten hun oevers waardoor delen van de binnensteden blank zijn komen te staan.

De meteorologische dienst heeft voor honderden plaatsen in Engeland en Wales gewaarschuwd voor overstromingen. Vierentwintig gevallen zijn op dit moment ‘severe flood warnings’, wat betekent dat de bewoners van het gebied in levensgevaar zouden kunnen komen als ze het gebied niet verlaten.

Het ziet er nog niet naar uit dat de Britten de ergste regenval inmiddels achter de rug hebben. Zondag valt er af en toe een bui, maar in de dagen erna gaat het weer harder regenen.

    • Marissa van Loon