Meer mensen in Paraguay opgeroepen te evacueren

Scheuren in de oeverwallen gesignaleerd bij plaatsje Alberdi.

Mensen gebruiken bootjes als vervoersmiddel in overstroomde straten van Asuncion. Jorge Adorno / Reuters

In Paraguay heeft de overheid zeker 7.000 mensen extra mensen opgeroepen hun huis te verlaten vanwege de aanhoudende zware overstromingen in het land.

In Alberdi, zo’n 120 kilometer ten zuiden van hoofdstad Asuncion, zijn scheuren gesignaleerd in de oeverwallen die de plaats moeten beschermen tegen een overstroming.

Meer dan honderdduizend mensen zijn de afgelopen dagen al geëvacueerd in het grensgebied van Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië vanwege overstromingen veroorzaakt door hevige regenval door El Niño.

Paraguay is het zwaarst getroffen land. De Paraguay rivier, die door Ascuncion stroomt, heeft zijn hoogste waterpeil sinds 1992 bereikt. In de hoofdstad alleen al hebben 90.000 mensen hun huizen verlaten. Veel arme families leven in eenvoudige hutjes langs de oevers.

Noodtoestand

Toch weigeren ook veel mensen hun huis te verlaten, zegt Joaquín Roa, de minister van Noodsituaties in Paraguay, tegen persbureau Reuters. Zij willen niet vertrekken, omdat ze bang zijn dat hun huizen zullen worden leeggeroofd als zij onbemand achterblijven.

De regering van Paraguay heeft de noodtoestand uitgeroepen in Asuncion en in zeven regio’s van het land. Het is nog niet duidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers de overstromingen tot nu toe hebben geëist.

Lokale media berichten over twee mensen die zouden zijn geëlektrocuteerd in hun overstroomde huis. Ook zouden er meerdere slachtoffers zijn van omvallende bomen als gevolg van de overstromingen.

    • Niels Posthumus