Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Verbij wint 500 meter op NK Schaatsen

Smeekens eindigt als tweede. Kramer wint 5000 meter. Ter Mors beste op 1.500 meter bij de vrouwen.

Kai Verbij zwaait temidden van Ronald Mulder en Daidai Ntab (rechts) na het winnen op de tweede 500 meter tijdens de NK afstanden.
Kai Verbij zwaait temidden van Ronald Mulder en Daidai Ntab (rechts) na het winnen op de tweede 500 meter tijdens de NK afstanden. Vincent Jannink / ANP

Schaatser Kai Verbij heeft zondag bij de NK afstanden in Heerenveen de titel veroverd op de 500 meter. De 21-jarige sprinter reed in een vol Thialf tijdens de tweede manche de tweede tijd (34,98). De eerste omloop had de nieuwe kopman van Team beslist.nl gewonnen.

In het eindklassement bleef Verbij de onttroonde Jan Smeekens (zilver) en Ronald Mulder (brons) voor. Dat meldt persbureau ANP.

Verbij was dankzij een sterk voorseizoen, met onder meer brons tijdens de wereldbeker in Inzell, al zeker van een ticket op de 500 meter voor de WK afstanden in Ruslan, half februari. Smeekens, op de weg terug na een grotendeels mislukt na-olympisch seizoen, en Ronald Mulder kwalificeerden zich op de 500 meter eveneens voor de wereldtitelstrijd.

Smeekens reed zondag de tweede en de vierde tijd. Ronald Mulder, tijdig hersteld van een liesblessure, won de tweede manche in 34,95 na de vierde tijd in de eerste omloop.

Nederlands kampioen sprintvierkamp Hein Otterspeer (vijfde na twee manches) en olympisch kampioen Michel Mulder (achtste in de eindstand) konden zich niet onderscheiden.

Zilver met goud randje voor Wüst

Met de zilveren medaille op de 1.500 meter bij de NK afstanden om de nek en met de naam van de gloednieuwe hoofdsponsor op haar tenue had Ireen Wüst eindelijk alle reden tot lachen.

“Ik ben van heel ver gekomen. Het leek erop alsof ik nergens het ijs op mocht. Maar nu kan ik er alsnog een mooi schaatsseizoen van maken. Ireen Wüst is terug.”

De viervoudige olympisch kampioene verdiende met haar tijd van 1.56,82, ruim een seconde achter olympisch titelhouder Jorien ter Mors, een felbegeerd ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland. Wüst nam meteen ook een stevige optie op een startbewijs voor de EK allround. Ze moet dan maandag de 3.000 meter eveneens goed doorkomen.

Olympisch schaatskampioen Ter Mors op de 1.500 meter zegevierde in een tijd van 1.55,56. Ter Mors reed pas haar eerste officiële 1.500 meter sinds haar gouden olympische race bij Sotsji 2014. Vorig seizoen kwam de Twente schaatsster, die in het shorttrack eveneens succesvol is, door onder meer fysieke overbelasting niet in actie. Deze winter kiest ze zorgvuldig haar wedstrijden uit om niet tegen dezelfde problemen aan te lopen.

Ireen Wüst klokte een tijd van 1.56,82. Het brons ging naar Marrit Leenstra, die op 1.57,68 uitkwam.

Sven Kramer prolongeert titel op 5.000 meter

Sven Kramer prolongeerde in Heerenveen zijn titel op de 5.000 meter. De Friese schaatser zegevierde in een tijd van 6.11,34. Het was de achtste NK-titel voor Kramer op de 5.000 meter, en de vierde op rij.

De olympisch en wereldkampioen op de afstand versloeg zijn grote rivaal Jorrit Bergsma in de achtste en voorlaatste rit met een flinke voorsprong. Bergsma, de olympisch en wereldkampioen op de 10.000 meter, pakte zilver met een tijd van 6.13,19.

Het brons was voor Douwe de Vries, die in 6.19,90 finishte.

Door zijn overwinning is Kramer zeker van een startbewijs op de 5.000 meter bij de WK afstanden. Bergsma was door zijn goede prestaties in de wereldbeker al zeker van een WK-ticket op de afstand. Ook De Vries zal op het WK-afstanden uitkomen op de 5.000 meter.

Kramer aast bij de NK ook op een startbewijs voor de EK allround in half januari. Na de 1500 meter op maandag wordt een gecombineerd puntenklassement (met 5000 meter) opgesteld. De eerste drie van dat fictieve klassement kwalificeren zich voor dat toernooi.

Bergsma liet zondag kort na afloop van de 5000 meter bij de NOS weten dat hij zeer waarschijnlijk afziet van deelname aan de EK allround. De Friese stayer geeft in die periode de voorkeur aan een trainingsstage. Op de WK afstanden wil hij in topvorm zijn, liet hij weten.