‘Iraaks regeringsleger herovert regeringscomplex Ramadi’

Stad was in handen van IS. Overwinning is van groot strategisch belang.

Het richting Ramadi oprukkende Iraakse leger op 22 december. EPA

Het Iraakse regeringsleger heeft zondagmiddag het regeringcomplex in de stad Ramadi heroverd op terreurgroepering IS. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd volgens persbureau Reuters.

Daarmee is IS in de stad feitelijk verslagen, zegt legerwoordvoerder Sabah al-Numani. De volgende stap is volgens hem alleen nog om ook de laatste verzetshaarden in de straten van de stad te doven. Het Amerikaanse leger zegt vooralsnog niet in staat te zijn de overwinningsberichten van het Iraakse leger te bevestigen.

De overwinning is van groot strategisch belang. Ramadi ligt zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad en is de hoofdstad van Anbar, de grootste provincie van Irak en een gebied dat grenst aan Syrië, Jordanië en Saoedi-Arabië.

Blokkade van bermbommen en boobytraps

Zaterdag werd al bekend dat het leger het regeringscomplex tot op 800 meter was genaderd, maar dat de verovering langzaam verliep doordat IS een blokkade aan bermbommen en boobytraps had neergelegd. Ook zijn er sluipschutters actief in de stad. Met hulp van luchtsteun van de internationale coalitie tegen IS zijn de bommen tot ontploffing gebracht.

IS veroverde in mei van dit jaar het regeringscomplex in Ramadi. De stad ligt aan de rivier Eufraat en vormt een belangrijk verkeersknooppunt.

Volgens een van de Iraakse legerofficieren zijn bij de gevechten zeven militairen van het regeringsleger gewond geraakt. De afgelopen twee dagen zouden minimaal vijftig jihadisten zijn gedood.

    • Jorg Leijten
    • Niels Posthumus