Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Explosie in flat Drachten

De voor- en achterzijde van het pand zijn zwaar beschadigd. De brandweer waarschuwt voor instortingsgevaar.

De ravage na de explosie in Drachten vanavond.
De ravage na de explosie in Drachten vanavond. Foto Ginopress

In een flat aan de Nachtegaalstraat in Drachten heeft zondagavond een explosie plaatsgevonden. De explosie was op de eerste verdieping, meldt de brandweer aan persbureau ANP. De voor- en achterzijde van het pand zijn zwaar beschadigd. De brandweer waarschuwt voor instortingsgevaar.

Twitter avatar BrandweerFrl Brandweer Fryslân Bij de explosie bij de nachtegaalstraat in #Drachten zijn de voor en achterzijde van het pand zwaar beschadigd, instortgevaar is aanwezig.

In de flat is ook brand uitgebroken. De ravage is enorm. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Over eventuele slachtoffers is nog niet veel bekend. Al heeft de brandweer het op Twitter over in ieder geval één gewonde:

Twitter avatar BrandweerFrl Brandweer Fryslân Bij de brand in #Drachten is 1 persoon met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Voor zover bekend zijn er geen vermisten, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Zeker acht woningen zijn beschadigd, waarvan enkele zeer ernstig. Meerdere bewoners zijn in de buurt opgevangen.

Nog geen duidelijkheid over de oorzaak

Over de oorzaak van de explosie is nog geen duidelijkheid. Een buurtbewoner zegt via de telefoon:

“Het was net een bom die ontplofte. We zijn erg geschrokken.”

Op foto’s en in video’s op Twitter is te zien dat meerdere woningen zwaar zijn beschadigd. De gevel is er deels uit geblazen en ruiten liggen eruit.