Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Duitse marine redde 10.000 vluchtelingen sinds mei

De mariniers haalden zaterdag 539 mensen van “niet zeewaardige boten”. Hiermee komt het aantal geredde mensen op 10.528.

De maritieme tak van het Duitse Bundeswehr haalde zaterdag 539 mensen van "niet zeewaardige boten" voor de kust van Libië.
De maritieme tak van het Duitse Bundeswehr haalde zaterdag 539 mensen van "niet zeewaardige boten" voor de kust van Libië. Foto Pierre Crom / ANP

De Duitse marine heeft sinds mei 10.000 mensen gered uit de Middellandse Zee. De maritieme tak van de Duitse Bundeswehr haalde zaterdag 539 mensen van “niet zeewaardige boten” voor de kust van Libië. Hiermee komt het aantal geredde mensen op een totaal van 10.528, meldt de Duitse krijgsmacht op haar website.

Met drie opblaasbare boten en een houten boot probeerden de vluchtelingen, onder wie dertig vrouwen en vier kinderen, Europa te bereiken. De geredde mensen zijn nu overgebracht naar een Noors bevoorradingsschip.

Lees ook: 22 vragen over de vluchtelingencrisis. Dit is wat je moet weten om de vluchtelingencrisis te begrijpen

De Duitse marine steunt de de internationale hulpoperatie sinds 7 mei en is met twee schepen actief op de Middellandse Zee. Ondanks de naderende winter gaan vluchtelingen nog steeds, via de zee, richting Europa. Zo werden afgelopen week 16.000 vluchtelingen naar Pireaus (Griekenland) gebracht nadat ze eerder in wankele schepen naar de eilanden Lesbos, Chios en Samos voeren.

Bijna een miljoen vluchtelingen via de Middellandse Zee

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Verenigde Naties (VN) zijn er sinds begin dit jaar 950.000 mensen over de Middellandse Zee naar Europa zijn gevlucht. De meeste vluchtelingen reizen via Griekenland. Duitsland is het Europese land met het meest ruimhartige immigratiebeleid. Alleen dit jaar al zijn er ruim 900.000 migranten naar het land toegekomen. In totaal zullen er in 2015 zeker meer dan een miljoen Duitsland binnenkomen: een recordaantal.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft tot december 52.500 vluchtelingen geregistreerd in Nederland, van wie de helft uit Syrië komt. Achtduizend mensen zijn nareizende familieleden.