Come together populairste Beatlesnummer op Spotify

Muziek Fab Four binnen een paar dagen in maar liefst 673.000 afspeellijsten.

Mark Ralston / AFP

Come together is tot nu toe het populairste nummer van The Beatles op Spotify. De afgelopen vier dagen werd het nummer ruim 2,3 miljoen keer gedraaid op de streamingdienst.

Zowel in Nederland als in de rest van de wereld luisterden de meeste Beatlesfans tijdens de Kerstdagen naar Come together. Op 24 december verschenen dertien studioalbums en vier verzamelalbums van de Fab Four op Spotify, Apple Music en zeven andere muziekdiensten.

Ook de nummers Here comes the sun, Let it be en Hey Jude zijn populair op Spotify. In totaal werden de nummers van The Beatles al in hun eerste twee dagen op Spotify zo’n 50 miljoen keer beluisterd.

Vooral jongeren luisteren naar The Beatles

Spotify maakte zaterdagavond ook bekend dat The Beatles in hun eerste dagen op maar liefst zo’n 673.000 afspeellijsten terecht zijn gekomen. Zondag had de Britse band al ruim 1,3 miljoen volgers op de streamingdienst.

Volgens Spotify stonden de eerste dag na de release van de Beatlesalbums op Spotify 25 nummers van de groep in de top-200 van meest beluisterde nummers. Niet slecht voor een groep die al 45 jaar niet meer bestaat.

Vooral daarom mag het ook best opvallend heten dat vooral jongeren op Spotify massaal naar The Beatles blijken te luisteren. 65 procent van de Beatles-luisteraars op Spotify is jonger dan 34 jaar, meldt de streamingdienst.

<

The Beatles zijn nog altijd big business

De muziek van de Beatles ontbrak lang op streamingdiensten als Spotify. De platenmaatschappijen die de rechten bezitten, wilden de muziek van The Beatles niet zomaar vrij geven. Ook met de verkoop van hun albums op iTunes waren The Beatles al vrij laat. Daar biedt de band zijn muziek pas sinds 2010 aan.

Dat The Beatles op 24 december nu toch de stap naar de streamingdiensten zetten, is niet zo gek. Steeds meer mensen streamen hun muziek liever via diensten als Spotify, Pandora en Deezer dan dat zij albums downloaden via iTunes. Beide markten groeien, maar streamen groeit een stuk harder dan downloaden.

En The Beatles zijn nu eenmaal big business. Volgens de Statistic Brain Research Institute hebben The Beatles in totaal wereldwijd 2,3 miljard albums verkocht. Tijdschrift Forbes berekende in 2013 bovendien dat de band, waarvan alleen de voormalige leden Paul McCartney en Ringo Starr nog in leven zijn, dat jaar in totaal 71 miljoen dollar verdiende.

Daarvan ging 46 miljoen naar Paul McCartney. Hij is één van de rijkste muzikanten ter wereld. Schattingen van zijn vermogen lopen uiteen van 660 miljoen dollar tot 1,2 miljard dollar.

    • Niels Posthumus