Chinees Volkscongres neemt omstreden anti-terreurwet aan

Door de wet kunnen Chinese autoriteiten bedrijven verplichten gevoelige informatie vrij te geven.

De Amerikaanse president Barack Obama legde eerder dit jaar een staatsbezoek af aan China. Hij kaartte daarbij bij de Chinese president Xi Jinping de westerse zorgen aan omtrent de zondag aangenomen omstreden anti-terreurwet. Foto Ron Sachs/EPA

Het Chinese Nationaal Volkscongres (NPC) heeft zondag een controversiële anti-terrorismewet aangenomen waarmee het land bedrijven kan verplichten gevoelige informatie zoals versleutelcodes vrij te geven. Buitenlandse bedrijven vrezen zij ertoe gedwongen gaan worden essentiële gegevens te overleggen, meldt persbureau Reuters.

Volgens critici wil het land met de wet de west-Chinese regio Xinjiang onder controle houden. Daar wonen vooral soennitische Oeigoeren. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) becijferde dat er dit jaar bij grote en kleinere aanslagen en botsingen 197 Oeigoeren en 95 Han-Chinezen zijn omgekomen.

De Oeigoeren zouden onder meer betrokken zijn geweest bij een aanslag op een mijn in Xinjiang, waarbij in september vijftig arbeiders om het leven kwamen.

Internationale ophef

De wet zorgde eerder al voor internationale ophef. Westerse landen vrezen dat passages eruit misbruikt zullen worden om mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting te schenden. Ook zijn ze bang dat de regels tot oneerlijke concurrentie leiden voor buitenlandse bedrijven. De Amerikaanse president sprak er daarom al over met de Chinese president Xi Jinping, tijdens zijn staatsbezoek aan China eerder dit jaar.

Volgens Li Shouwei, de vicevoorzitter van de divisie die in het congres gaat over criminaliteitswetgeving, moet de wet China in staat stellen om terrorisme te bestrijden en doet het land hiermee “ongeveer hetzelfde als wat andere grootmachten in de wereld doen”. Technologiebedrijven hoeven niet bang te zijn dat Chinese autoriteiten zullen proberen om via de “achterdeur het bedrijf binnen te dringen”, zegt hij.

Inmenging in buitenlandse anti-terreuroperaties

Onderdeel van de wet is een passage waarin staat dat het Chinese Volksbevrijdingsleger betrokken kan worden bij overzeese anti-terreuroperaties. Het is maar de vraag of dat in de praktijk ook gaat werken. Volgens experts stuit die wens echter op grote diplomatieke en praktische problemen.

De nieuwe wet stelt ook dat journalisten en personen op social media niet mogen schrijven over details van terreuraanvallen. Concreet gaat het om “gegevens die zouden kunnen leiden tot kopieergedrag” of om het tonen van “inhumane en vreselijke” details van terreurdaden.

    • Jorg Leijten