Ten minste 71 doden na aanslag in Noord-Syrië

Een man in een auto blies zichzelf op bij een groep Syrische militairen, waarop een hevig vuurgevecht plaatsvond.

Syrische regeringstroepen in het dorp Khan Tuman, dat een strategische ligging heeft in de provincie Aleppo. Foto: George Ourfalian / AFP

Bij een bomaanslag en daaropvolgende gevechten zijn in Noord-Syrië zeker 71 doden gevallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

In de plaats Bachkoy, in het noorden van de provincie Aleppo blies een strijder van het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra Front zichzelf op in een auto. Het doelwit van de aanslag was een groep militairen van het Syrische leger. Na de aanslag brak een hevig vuurgevecht uit tussen rebellen en Syrische militairen. In totaal kwamen daarbij 33 troepen van president Assad om het leven en werden 38 rebellen gedood.

Rebellen nemen wijken in

Door het vuurgevecht konden strijders van Al-Nusrah een aantal wijken van Bachkoy innemen. De provincie Aleppo is vrijwel geheel onder controle van het jihadistische Al-Nusrah en hen gelieerde bewegingen aan de ene kant en Islamitische Staat aan de andere.

In de omgeving van Bachkoy werd vannacht ook gevochten door milities van Al-Nusrah en het Syrische leger. De troepen van Assad hebben de stad zelf onder controle, ten noorden en westen is het gebied in handen van de jihadisten. Sinds oktober herwint het Syrische regeringsleger steeds meer terrein in de provincie, daarbij gesteund door de Russische luchtaanvallen.

    • Sjoerd Klumpenaar