Servische politie pakt 79 mensen op wegens corruptie

Onder de gearresteerden bevinden zich onder meer een oud-minister en voormalige burgemeesters.

De minister van Binnenlandse Zaken, Nebojsa Stefanovic, spreekt over de grootste anti-corruptieactie in decennia. Foto: Janos Marjai / EPA

De Servische politie heeft 79 mensen opgepakt, onder wie een voormalige minister. Zij worden verdacht van misbruik van het kantoor, omkoping, gesjoemel met en het witwassen van geld, meldt persbureau AFP. Naar vijf anderen wordt nog gezocht.

Update 15:20:
Inmiddels zijn er 80 mensen gearresteerd. Zij worden ervan beschuldigd 7,8 miljard dinar (bijna 64 miljoen euro) te hebben verduisterd. Er worden nog aanklachten ingediend tegen 39 anderen. Een oppositieleider spreekt van “politieke arrestaties”.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Nebojsa Stefanovic, is dit het grootste anti-corruptieoperatie in decennia. Sinds 2004 zou er meer dan 100 miljoen euro gestolen zijn door mensen die hun macht misbruikten.

Onder de gearresteerden bevinden zich onder meer directeuren van staatsbedrijven, een voormalige minister, ambtenaren en oud-burgemeesters. Deze groep machtshebbers wordt ervan beschuldigd 7,8 miljard dinar (bijna 64 miljoen euro) te hebben verduisterd. De oud-minister is Slobodan Milosavljevic. Tussen mei 2007 en juli 2008 was belast met de portefeuille Landbouw, Bosbouw en Waterbeheer.

Onderzoek geïntensiveerd

Sinds de jaren negentig, tijdens de oorlog in Joegoslavië, heeft het land veel te maken gehad met corruptie en georganiseerde misdaad. Met deze acties wil de minister daar een einde aan maken. Het corruptieonderzoek is het afgelopen jaar geïntensiveerd. De arrestaties komen twee weken nadat Servië toetredingsgesprekken met de Europese Unie heeft gevoerd.

    • Marissa van Loon