Moskee op Corsica vernield na demonstratie

Demonstranten verbrandden Korans en schreven anti-Arabische leuzen op de muren.

De vernielingen die werden toegebracht aan de gebedsruimte in Ajaccio. Foto Pierre-Antoine Fournil / AFP

Op het Franse eiland Corsica is vrijdagnacht een moskee verwoest na een uit de hand gelopen demonstratie. Dat meldt persbureau AFP.

‘s Middags vond een vreedzaam protest van zo’n 150 mensen plaats in de stad Ajaccio. De demonstratie was om twee brandweermannen te steunen, die de avond ervoor waren aangevallen door mannen met capuchons op. Later in de avond ontaarde het protest in gevechten tussen politie en zo’n zeshonderd demonstranten.

Een kleine groep wist uit te breken en zich een weg te slaan naar een moskee. De demonstranten drongen de gebedsruimte binnen en verbrandden Korans, schreven anti-Arabische leuzen op de muren en richtten andere schade aan.

Franse politiek reageert vol afschuw

De prefect van Corsica liet weten er alles aan te zullen doen om de relschoppers op te pakken. Hij zegde toe “alle middelen” te zullen inzetten om de daders op te sporen. Franse oproerpolitie blijft de komende dagen patrouilleren in het gebied beveiligen waar de rellen uitbraken.

Het incident op Corsica heeft veel losgemaakt in de Franse politiek. Premier Valls noemde de aanval “onaanvaardbaar” en sprak op Twitter zijn afschuw uit.

Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Corse : après l’agression intolérable de pompiers, profanation inacceptable d’un lieu de prière musulman. Respect de la loi républicaine.

Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken stelde dat de aanval de “waarden van de Republiek” aantast en dat de daders zullen worden gestraft. De rector van de Grote Moskee in Parijs liet weten “geschokt en bedroefd” te zijn door de aanval. Hij riep verder op tot rust en verzoening.

In Frankrijk geldt nog steeds de noodtoestand na de aanslagen van 13 november in Parijs. De dagen voor kerst waren er in het hele land 120.000 agenten, militairen en marechaussees op de been.

    • Sjoerd Klumpenaar