Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Koerdische groep TAK claimt explosie Istanbul

Bij deze explosie werd een schoonmaker gedood en raakte een ander gewond. De TAK strijdt voor autonomie van de Koerden.

Turkse veiligheidsdiensten zoeken nabij de luchthaven in Istanbul na mogelijke explosieven. De Koerdische beweging TAK heeft de verantwoordelijk opgeëist voor de explosie van dinsdagnacht waarbij een schoonmaker overleed en een ander gewond raakte.
Turkse veiligheidsdiensten zoeken nabij de luchthaven in Istanbul na mogelijke explosieven. De Koerdische beweging TAK heeft de verantwoordelijk opgeëist voor de explosie van dinsdagnacht waarbij een schoonmaker overleed en een ander gewond raakte. Foto EPA

Een militante Koerdische beweging heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de explosie die dinsdagnacht plaatsvond op het vliegveld Sabiha Gökcen in de Turkse stad Istanbul. Zo meldt persbureau Reuters. Tijdens de explosie overleed een schoonmaker en raakte er één gewond. Op het moment van de ontploffing werd het vliegtuig van Pegasus Airlines schoongemaakt. Er raakten in totaal vijf vliegtuigen beschadigd.

De aanslag is gepleegd door de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK), een groep die vroeger gelieerd was aan de verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK). De TAK strijdt net als de PKK voor grotere autonomie voor de Koerden in Turkije en voert wel vaker aanslagen uit in Istanbul. Zo waren ze vijf jaar geleden verantwoordelijk voor een bomaanslag in de miljoenenstad waarbij drie doden vielen, waaronder twee soldaten.

Oorlog in Oost-Turkije

Vrijdag raakten er zes mensen gewond bij een aanslag van de PKK in een cultureel centrum in het zuidoosten van Turkije. De laatste weken vindt in Oost-Turkije een oorlog plaats tussen Turkse veiligheidsdiensten en geradicaliseerde Koerdische jongeren die zich hebben verenigd onder de naam YDG-H. Deze groepering verbonden aan de PKK hebben delen van voornamelijk Koerdische steden geclaimd als autonoom gebied.

Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning stelt het geweld de Koerdische burgers in Oost-Turkije voor enorme dilemma’s.

“Hoewel veel Koerdische burgers gewapend verzet in woonwijken afkeuren, steunen ze het streven naar autonomie voor de Koerden. De vechtende jonge mannen zijn bovendien vaak familie. Vertrekken uit de wijken geeft het leger vrij spel hen te doden, weten ze. Vanuit de PKK is er druk op mensen om de opstandelingen niet in de steek te laten en als een soort menselijk schild te dienen.”

Bij de militaire operaties van de Turkse veiligheidsdiensten zijn tientallen PKK-strijders omgekomen, het is onduidelijk hoeveel burgers zijn gedood.

Gesprek tussen Turkse premier en pro-Koerdische partij geannuleerd

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft vandaag een gepland gesprek geannuleerd met de pro-Koerdische HDP. Davutoglu zou zaterdag spreken met de leiders van de drie oppositiepartijen in Turkije, maar heeft het gesprek met de HDP afgeblazen omdat ze een gewelddadige politiek zouden bedrijven. Dat meldt het kantoor van de Turkse premier, aldus persbureau Reuters.