Honderdduizend Zuid-Amerikanen op de vlucht voor El Niño

Paraguay is het zwaarst getroffen, de overheid heeft in delen van het land de noodtoestand uitgeroepen.

Onder water gelopen huizen in Paraguay waar overstromingen het heftigst zijn. In grote delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen. Foto Jorge Adorno/ Reuters

Meer dan honderdduizend mensen zijn geëvacueerd in het grensgebied van Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië vanwege overstromingen veroorzaakt door hevige regenval door El Niño. Dat hebben de autoriteiten zaterdag laten weten, zo meldt persbureau Reuters. Volgens lokale media zijn tenminste acht personen overleden.

Vooral het Zuid-Amerikaanse land Paraguay is zwaar getroffen. Daar moesten 90.000 mensen in de omgeving van de hoofdstad Asuncion hun huizen verlaten. Veel arme families leven in zeer eenvoudige hutjes langs de oevers van de rivier De Paraguay (Rio Paraguay).

Noodtoestand in delen Paraguay

De Paraguayaanse overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen in Asuncion en zeven regio’s in het land zodat hulptroepen de getroffenen sneller kunnen bereiken. Lokale media melden dat meerdere mensen zijn overleden door omvallende bomen; een officieel dodental is nog niet bekend.

In het noorden van Argentinië zijn ongeveer 20.000 mensen geëvacueerd. Volgens Ricardo Colombi, de gouverneur van de regio Corrientes, die zaterdag een vlucht maakte over het getroffen gebied, ziet de toekomst er somber uit.

“We hebben een paar zeer moeilijke maanden voor ons, de consequenties [van El Niño] zullen zeer heftig zijn”.

De onlangs aangetreden Argentijnse president Mauricio Marci zal zondag over het gebied vliegen. Hij heeft al laten weten om de infrastructuur in het gebied te verbeteren. Volgens lokale media zijn er in Argentinië en Uruguay zeker vier mensen omgekomen door de stormen en overstromingen.

Ook de Braziliaanse president Dilma Roussef heeft zaterdag een vlucht gemaakt over het getroffen gebied.

Sterkere El Niño heeft wereldwijd effect

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) liet vorige maand weten dat deze El Niño een van de allersterkste is sinds 1950, vergelijkbaar met die in 1997-98. Tijdens een El Niño, genoemd naar het Kerstkind omdat het fenomeen in deze tijd van het jaar op zijn hoogtepunt is, warmt het water in de Grote Oceaan voor de kust van Ecuador en Peru in snel tempo op. Maar ook worden de moessons in Azië zwakker of blijven uit, terwijl aan de Amerikaanse westkust zeer zware neerslag kan vallen.

Door El Niño wordt het flink warmer op aarde. Het wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties waarschuwde afgelopen zomer al voor voedseltekorten in Midden-Amerika, het Caraïbisch gebied, delen van Afrika en Zuidoost-Azië. Volgens NRC-redacteur Paul Luttikhuis is er zeer weinig gedaan met deze waarschuwingen.

“In het rapport El Niño: the case for urgent action herinnert milieu- en mensenrechtenorganisatie Oxfam eraan dat de hongersnood in de Hoorn van Afrika in 2011 meer dan een kwart miljoen levens heeft gekost, terwijl vooraf uitgebreid was gewaarschuwd. De respons kwam pas goed op gang toen het eigenlijk al te laat was. Na afloop werd gezegd dat dit nooit meer mag gebeuren. Vier jaar later, en een paar maanden nadat uitbannen van honger vóór 2030 tot een van de belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoelen is verklaard, lijkt er nog niet veel veranderd.”

    • Huib de Zeeuw