Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Evacuatie IS-strijders en familie uit Damascus gestaakt’

De bussen met IS-strijders zouden zijn gekeerd toen ze door het gebied van een gedode rebellenleider moesten gaan.

Archiefbeeld van een soortgelijke evacuatie uit Homs, begin december
Archiefbeeld van een soortgelijke evacuatie uit Homs, begin december Foto: AP

De evacuatie van 500 IS-strijders en hun 1.500 familieleden uit de Syrische hoofdstad Damascus is gestaakt. Dat meldt het Libanese tv-station Al-Manar, dat is gelieerd aan shi’itische Hezbollah-beweging - een bondgenoot van president Assad.

Volgens het tv-station is de door de VN gesteunde evacuatie gestaakt vanwege de dood van rebellenleider Zahran Alloush bij een bombardement op vrijdag. Alloush was de leider van Jaysh al-Islam, een machtige rebellengroepering die het zuiden van Damascus in handen heeft.

De bussen die de IS-sympathisanten vervoeren, zouden door gebied moeten dat hij controleerde. Inmiddels zouden ze rechtsomkeert hebben gemaakt omdat er niet langer garantie was dat ze veilig door het gebied konden reizen.

De evacuatie was gepland opdat het regime van Assad de controle over strategische delen van Damascus weer in handen zou krijgen. De strijders bevinden zich in gebieden van Damascus die wel onder controle staan van rebellengroepen, maar omringd worden door wijken waar het regime van Assad de macht heeft. Begin december was er een soortgelijke evacuatie in de Syrische stad Homs.