Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Dit jaar minste vliegtuigongelukken sinds 1946

Dit jaar waren er veertien dodelijke ongelukken met commerciële vluchten. Vorig jaar waren dat er nog twintig.

Het aantal vliegtuigongelukken is in 2015 het laagst sinds 1946.
Het aantal vliegtuigongelukken is in 2015 het laagst sinds 1946. Foto: Martijn Beekman / ANP

Naar alle waarschijnlijkheid gaat 2015 de boeken in als het meest veilige jaar voor de luchtvaart sinds 1946. Met nog een paar dagen op de kalender waren er in 2015 veertien dodelijke ongelukken met commerciële vluchten, waarbij 186 mensen om het leven kwamen, meldt NU.nl op basis van cijfers van Aviation Safety Network (ASN). De vliegtuigcrashes waarbij opzet in het spel was, zijn niet meegerekend.

In 2014 vonden er twintig ongelukken plaats: op dat moment ook een historisch laag aantal. In de jaren tachtig (1983, 1985 en 1988) vielen er meer slachtoffers door onder meer kapingen, bomaanslagen, raketaanvallen en zelfmoordpogingen door piloten.

Noord-Amerika had in 2015 met zes ongevallen van alle regio de meeste crashes. Vorig jaar vond daar slechts één ongeluk plaats. In Afrika zijn juist minder vliegtuigongevallen geweest: van negen in 2014 naar twee in het afgelopen jaar.

Het ongeluk met de meeste dodelijke slachtoffers gebeurde in Indonesië. Daar stortte in augustus een vliegtuig neer en kwamen 54 mensen om het leven.

Vlucht 4U9525 van Germanwings niet meegenomen in de cijfers omdat de copiloot het toestel moedwillig liet crashen. ASN ziet dat als zelfmoord. Ook het passagiersvliegtuig van Kogalimavia dat neerstortte in Sinaï telt niet mee: daar was sprake van een aanslag.

Het vliegverkeer is sinds 1970 ruim verdrievoudigd. In dat jaar stegen er, volgens de data van ASN, 9.448.300 vliegtuigen op. In 2015 stegen er, naar schatting van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO, 34.000.000 vliegtuigen op.