Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Al-Baghdadi: IS taaier dankzij luchtaanvallen

Op het slagveld gaat het slecht met IS. Ze verloren vandaag een stuwdam bij Raqqa en bijna de gehele Irakese stad Ramadi.

Veiligheidsdiensten van het Irakese leger in de stad Ramadi. Deze is bijna geheel veroverd op Islamitische Staat.
Veiligheidsdiensten van het Irakese leger in de stad Ramadi. Deze is bijna geheel veroverd op Islamitische Staat. Foto AFP

De geestelijke leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi heeft laat weten dat de luchtaanvallen van de Rusland en de anti-IS coalitie, geleid door de Verenigde Staten, er niet voor zorgen dat de beweging zwakker wordt. De audioboodschap werd zaterdag verspreid op Twitteraccounts die toebehoren aan aanhangers van IS, zo meldt persbureau Reuters.

“Hoe heviger de oorlog tegen de beweging wordt gevoerd, des te sterker en zuiverder wordt IS. Het is geen kruisvaarders-oorlog meer tegen ons, want de hele wereld bestrijdt ons nu”

IS verliest steeds meer grondgebied

De uitspraken van Al-Baghdadi komen op het moment dat de terreurbeweging steeds meer grondgebied verliest. Dit jaar verloor IS 14 procent van haar “kalifaat”, zo berekende onderzoeksbureau IHS. De beweging controleert ongeveer 78.000 km2 in Irak en Syrië; een grondgebied wat ongeveer zo groot is als Oostenrijk. Vooral Syrische Koerden hebben veel gebieden op IS veroverd.

ISIS

Ook vandaag behaalden ze een belangrijke overwinning: de stuwdam bij Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van IS. Met luchtaanvallen zorgde de anti-IS coalitie voor ondersteuning. Door de inname van deze Tishreen-dam is een belangrijke aanvoerroute over de rivier de Eufraat niet langer in handen van IS.

Twitter avatar mutludc Mutlu Civiroglu After SDF fully secured Tishrin Dam, ISIS links between 2 sides of Euphrates: Raqqa & Jarabulus & Manbij cutoff #YPG https://t.co/NV7RtDzTtJ

In de West-Irakese provincie Anbar wordt er nog gevochten tussen de jihadisten van IS en Irakese veiligheidsdiensten. De provinciale hoofdstad Ramadi, die in mei van dit jaar in handen viel van IS, is bijna geheel veroverd door de Irakese troepen. Een district zou nog in handen zijn van IS, zo meldt Al Jazeera. Veel inwoners hebben de stad intussen verlaten.

De strijd in Fallujah gaat een stuk moeizamer. Door verschillende aanslagen zijn zeker 27 Irakese militairen om het leven gekomen. Volgens hulpverleners zijn er zeven burgers gewond geraakt door beschietingen van het Irakese leger. Fallujah is al een jaar lang omsingeld door het Irakese leger. De stad staat bekend als een zeer belangrijk sunnitisch verzetsbolwerk, dat twaalf jaar geleden tijdens de Amerikaanse inval in Irak hevig verzet bood tegen de bezetting.