Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Aardverschuiving Shenzhen kwam door menselijke fouten

Bij de aardverschuiving kwamen zeker twee mensen om, zeventig anderen worden nog vermist.

Vanuit de lucht is de ravage na de aardverschuiving goed te zien.
Vanuit de lucht is de ravage na de aardverschuiving goed te zien. Foto: Reuters

De grote aardverschuiving in de Zuid-Chinese stad Shenzhen is veroorzaakt door menselijke fouten, zo wordt op de website van de lokale autoriteiten gemeld volgens persbureau Reuters. Bij de aardverschuiving werden op 20 december zeker twee mensen gedood en raakten zeventig anderen vermist.

Het ging mis toen een grote berg afgegraven aarde die naast een industrieterrein lag door zware regenval begon te schuiven. Door de kracht werden 33 gebouwen bedolven onder een dikke laag aarde, waaronder fabrieken en slaapzalen voor fabrieksarbeiders.

Na de ramp was er veel kritiek op de Chinese overheid. De berg aarde zou veel te hoog zijn geweest en veel te dicht bij het industrieterrein zijn opgeslagen. Volgens het bericht op de site van de autoriteiten zijn er veiligheidsmaatregelen en bouwregels overtreden.

“Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zullen zwaar gestraft worden in overeenstemming met de wet.”

Door de ramp is in China de discussie weer opgelaaid over de veiligheidsnormen en de manier waarop die worden nageleefd. Door de snelle industriële groei komen dodelijke ongelukken nog regelmatig voor. In augustus ontplofte een opslagloods op een bouwterrein in de miljoenenstad Tianjin. Bij de ontploffing kwamen 139 mensen om te leven en werd het havengebied van Tianjin verwoest.