Voormalig FIFA-bestuurder Figueredo bekent corruptie

Voormalig president van Zuid-Amerikaanse voetbalbond zegt “grote sommen geld” te hebben ontvangen.

Eugenio Figueredo op archiefbeeld. Andrés Cristaldo / EPA

Voormalig vicevoorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, Eugenio Figueredo, heeft toegegeven dat er in het Zuid-Amerikaanse voetbal sprake is geweest van een groot corruptienetwerk. Dat heeft de openbaar aanklager Juan Gómez vrijdag in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, bekendgemaakt. Dat meldt persbureau AFP.

Figueredo (83) was een dag eerder door de Zwitserse justitie uitgeleverd aan zijn vaderland Uruguay, waar hij meteen in hechtenis werd genomen. Toen werd ook al bekendgemaakt dat hij bij aankomst direct zou worden aangeklaagd voor het witwassen van geld en voor fraude.

Ook de Verenigde Staten hadden om de uitlevering van Figueredo gevraagd. Maar de Zwitserse justitie stuurde hem uiteindelijk dus naar Uruguay. Daar zijn de aanklachten tegen Figueredo namelijk nog zwaarder. De Uruguayaan zou onder meer miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor de marketing- en uitzendrechten van grote toernooien. Ook zou hij door fraude te plegen een Amerikaans paspoort hebben gekregen.

‘Grote sommen geld’

Figueredo heeft nu toegegeven dat hij inderdaad “grote sommen geld” heeft ontvangen, verklaarde Gómez vrijdag. Dat geld investeerde hij elders.

Ook heeft hij een belastende verklaring afgelegd tegen de Spanjaard Gorka Villar, zoon van de Spaanse voetbalbaas Angel Maria Villar en directeur Comnebol. Eerder hadden een aantal clubs uit Uruguay al verklaard dat ze afgeperst werden door Villar.

Figueredo was twintig jaar vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Comnebol, in 2013 en 2014 was hij voorzitter. Hij hoorde bij de zeven FIFA-functionarissen die op 27 mei, twee dagen voor de voorzittersverkiezing van de FIFA, in Zürich werden opgepakt door de Zwitserse politie. Hij riskeert een gevangenisstraf van twee tot vijftien jaar.

    • Niels Posthumus