Paus en Britse koningin houden kersttoespraken

Britse koningin Elizabeth heeft het over “donkere dagen” in 2015. Paus Franciscus spreekt ‘Urbi et Orbi’ uit.

Foto Alessandro Bianchi / Reuters

De Britse koningin Elizabeth heeft 2015 in haar kersttoespraak een jaar met verschillende “donkere dagen” genoemd. De 89-jarige vorstin citeerde uit de Bijbel en benadrukte volgens persbureau Reuters de kracht van wat zij als het licht van het christelijk geloof omschreef.

De vorstin zei onder meer dat het beter is om een licht aan te steken dan om de duisternis te vervloeken.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Elizabeth refereert aan donkere perioden van afgelopen jaar. Maar: beter een kaars (licht van hoop) te onsteken, dan duister te vervloeken

En ze benadrukte ook dat de duistere krachten in de wereld gelukkig nog altijd niet weten te zegevieren:

“Het wordt vaak gezongen in kerstliedjes: het licht schijnt in de duisternis, maar de duisternis heeft niet gewonnen.”

Elizabeth refereert niet direct aan terroristische aanslagen

De Britse koningin had het volgens Reuters niet expliciet over de aanslagen in Europa door Islamitische Staat in 2015, maar refereerde daar impliciet wel aan.

Elizabeth herinnerde haar volk er in dat kader ook aan dat de boodschap van het christendom niet een is van wraak of geweld, maar onveranderd een die stelt “dat we van elkaar moeten houden”.

Qua toon was de toespraak van Elizabeth niet veel anders dan vorige jaren, stelt NRC-correspondent Titia Ketelaar. De koningin sprak voor de 58ste keer een kersttoespraak uit.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Nu, voor de 58ste keer op tv (daarvoor radio), Elizabeths kerstboodschap https://t.co/vpfERXDVUp

Paus veroordeelt terroristische acties

In zijn jaarlijkse kersttoespraak heeft paus Franciscus de landen en individuen geprezen die zich inspannen om vluchtelingen te helpen: “Moge God de staten en mensen belonen die vluchtelingen en migranten bijstand verlenen en een thuis bieden.”

Daarnaast veroordeelde de paus de terroristische acties die “erop gericht zijn het historische en cultureel erfgoed van complete volkeren te vernietigen.” Hij had het in het bijzonder over aanslagen in Egypte, Beiroet, Parijs, Bamako en Tunis.

De paus sprak ook de hoop uit op vrede in het Midden-Oosten: tussen de Israëliërs en Palestijnen moet de dialoog weer op gang komen, vindt de paus; in Syrië moet het geweld beëindigd worden en de regering van de nationale eenheid in Libië moet brede steun krijgen.

Blik op de wereld

Onze redacteur Marc Leijendekker noemt het een weinig verrassende toespraak:

“Het is Franciscus zoals we hem kennen. Hij heeft zijn blik op de hele wereld gericht: hij noemt niet alleen Europa, maar ook Tunesië en Mali. Hij herhaalde de standpunten die hij eerder ook al heeft verkondigd over vluchtelingen en terrorisme. Wat opvalt is dat hij niet specifiek het Heilige Jaar memoreerde dat op 8 december begon en in het teken staat van barmhartigheid. Maar wellicht vond hij dat daar al genoeg over heeft gezegd.”

Vannacht tijden de nachtmis hield de paus ook een toespraak. Daarin waarschuwde hij voor de effecten van de consumptiemaatschappij.

“In een samenleving die zo vaak vergiftigd is door consumptiegedrag en hedonisme, rijkdom en overdaad, uiterlijk vertoon en narcisme, roept het kind ons op om sober te leven.”

Vrijdagmiddag hield ook koning Willem-Alexander een kersttoespraak.

    • Niels Posthumus
    • Joram Bolle