Tientallen doden bij gasexplosie Nigeria

Dat bevestigt de Nigeriaanse president. Ooggetuigen en lokale media melden zelfs meer dan honderd doden.

Bij een gasexplosie in Nigeria zijn tientallen doden gevallen. Dat zei president Muhammadu Buhari vrijdagmiddag in een verklaring, meldt Reuters: “Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar de rouwende families tijdens dit moeilijke en pijnlijke moment.”

Eerder noemde het Rode Kruis nog een aantal van vier doden, maar lokale media en ooggetuigen spraken van een veel hoger dodenaantal.

Persbureau Reuters citeerde een lokale journalist die beweert honderd lichamen te hebben geteld. Volgens de BBC vielen er 35 tot 100 doden; de lokale politie bevestigde het incident maar wilde tijdens het nog lopende onderzoek geen dodental noemen. De Britse krant The Guardian schat het dodenaantal hoger in dan 100.

‘Lading was niet afgekoeld’

De explosie vond plaats bij een brandstofdepot in de plaats Nnewi, zuidoost Nigeria, toen een gaswagen zijn lading aan het lossen was. Daarbij zou niet zijn gewacht tot de lading was afgekoeld, wat normaal gesproken wel gebeurt. Door de explosie werden omliggende gebouwen met de grond gelijk gemaakt.

Op het moment van de explosie stonden mensen gasflessen bij te vullen. Na de ontploffing ontstond een grote brand en was een dikke, zwarte rookwolk vanaf grote afstand te zien.

Twitter avatar todayng TODAY Gas tanker truck fire kills over 100 people in Nnewi https://t.co/K1uuvDGQ5O https://t.co/nvOk1zvFiN
    • Sjoerd Klumpenaar