Koning benadrukt belang van vrijheid in kersttoespraak

De koning toonde begrip voor de gevoelens van angst onder veel Nederlanders, maar zei dat die angst niet moet overheersen.

Foto: Frank van Beek / Rijksvoorlichtingsdienst

Koning Willem-Alexander heeft in zijn jaarlijkse kersttoespraak op Eerste Kerstdag het belang van vrijheid onderstreept. In zijn toespraak legde de koning de nadruk op de gevolgen van de vluchtelingencrisis, en de gevoelens die daarover spelen in de Nederlandse samenleving.

Volgens de koning wordt Europa geconfronteerd met “een van de grootste uitdagingen van de afgelopen decennia”. Daarbij noemde hij de aanslagen in Parijs en de grote groepen mensen die wegvluchten voor het geweld in hun regio als voorbeeld. Hij liet blijken begrip te hebben voor de gevoelens die daarover spelen in de samenleving.

“Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over de toekomst en vragen zich af hoe we onze eigen manier van leven kunnen beschermen in een wereld waarvoor we ons niet kunnen afsluiten.”

Tegelijkertijd benadrukte hij dat de angst niet moet gaan regeren. Nederland moet volgens de koning een land zijn waar iedereen zich thuis kan voelen.

“We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid.”

“Wat past, is trots op onze vrije en open manier van leven. Op onze overtuiging dat iedereen in ons Koninkrijk op voet van gelijkwaardigheid mee moet kunnen doen. En op onze rechtsstaat die beschermt wat weerloos is en voorkomt dat alleen de hardste stemmen worden gehoord.”

Politieke reacties blijven uit

De toespraak van de koning was verzoenend van toon: scherpe reacties van politici op bijvoorbeeld twitter bleven uit. Dat was wel eens anders toen Beatrix nog de kersttoespraak verzorgde: die kon geregeld op kritiek van PVV-leider Geert Wilders rekenen. Zo vroeg hij zich een keer af of zij lid van GroenLinks was geworden.

Politici lieten zich direct na de toespraak dan ook nauwelijks horen. Senator Roel Kuiper van de ChristenUnie vond de toespraak ‘hoopvol’.

Twitter avatar roel_kuiper Roel Kuiper Zelfbewuste, onbevangen kersttoespraak van de koning over de waarde van onze vrije en open samenleving. Bemoedigend en hoopvol.

Het Tweede Kamerlid Helma Neppérus (VVD) noemde het terecht dat de koning op het belang van de vrijheid wees.

Twitter avatar helmanepperus helma nepperus Koning wijst in zijn kersttoespraak terecht op het belang van vrijheid. En niet alleen hardste stemmen moeten worden gehoord.

Kijk hier de toespraak terug

De toespraak is enkele dagen geleden opgenomen op de Eikenhorst in Wassenaar. Lees de hele toespraak hier.

    • Sjoerd Klumpenaar