Kijken: het licht uit doen tijdens Kerst

The Christmas Light Killer in Philadelphia kan tijdens Kerst niet wachten tot het “echt donker” is.

Screenshot James P. Gannon / Vimeo

Tijdens de twaalf dagen rond Kerst dat in een buitenwijk van Philadelphia de lichtjes van een populaire ‘kerstroute’ branden, doet één man die elke nacht allemaal uit. En hij vindt het heerlijk. Want van Kerst houdt hij niet.

Elke avond hebben mensen uit de stad de drie kilometer lange route in slakkengang gereden. Zij hebben zich, met vrolijke kerstliedjes op de radio, vergaapt aan de uitbundige kerstversiering die er traditioneel te zien is. Maar zodra The Christmas Light Killer langs is gekomen, is het over en uit - en weer wachten tot de volgende dag. Of zoals hij zelf zegt:

“Eindelijk kan het dan echt donker zijn.”

Filmmaker James P. Gannon volgde The Christmas Light Killer van Philadelphia een avond op zijn route. Hij maakte er een korte documentaire over.

Ooit hield The Christmas Light Killer best van Kerst. Toen hij een kind was. Maar dat is ondertussen wel anders. Zijn favoriete moment tijdens de kerstperiode nu?

“Het moment dat ik alles eindelijk uit kan doen. Want je raakt er na een tijdje op uitgekeken, weet je.”

Wat hem veranderd heeft? Wat hem zo zuur heeft gemaakt met betrekking tot het kerstfeest? Tijd, denkt hij zelf, gewoon ouder worden en de tijd…

    • Niels Posthumus