‘Strijders en familie uit Damascus geëvacueerd’

IS- strijders worden naar gebieden in handen van hun bondgenoten gebracht. Een leider van een andere rebellenbeweging wordt juist gedood.

Het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Zuid-Damascus op archiefbeeld Foto EPA

Zo’n 500 strijders van terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra staan op het punt geëvacueerd te worden uit het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Er zouden achttien bussen gearriveerd zijn om hen en 1.500 van hun familieleden te vervoeren naar gebied dat onder controle staat van hun eigen groeperingen. Dat meldt Reuters op basis van de tv-zender van de shi’itische Libanese beweging Hezbollah, een bondgenoot van Assad.

Met het toestaan van deze evacuatie wil het regime van Assad de controle over strategische delen van Damascus weer in handen krijgen, schrijft Reuters. Bronnen spreken tegenover AFP zelfs over een totaal aantal van 3.500 tot 4.000 strijders en familie. De evacuatie zou zaterdag beginnen. De strijders bevinden zich in gebieden van Damascus die wel onder controle staan van rebellengroepen, maar omringd worden door wijken waar het regime van Assad de macht heeft.

Het grootste deel van Damascus wordt gecontroleerd door de regering. De IS- en Al Nusra-strijders zitten bijvoorbeeld in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk en het daarnaast gelegen Hajar al Aswad. Volgens de tv-zender van Hezbollah leveren de strijders ook hun zware geschut in.

Humanitaire hulp

De omsingeling van de buurten in Damascus door de Syrische overheid zorgde ervoor dat er jarenlang weinig voedsel en humanitaire hulp kon worden binnengehaald. Eerder werd ook al een soortgelijke deal bereikt om IS-strijders en hun familie te laten vertrekken uit het laatste door IS gecontroleerde deel van de stad Homs.

Een woordvoerder van de VN zei donderdag over de deal tegen Reuters:

“De Verenigde Naties observeren de naleving van het akkoord in Yarmouk, maar zijn er geen onderdeel van. In de komende dagen moet het uitgevoerd worden.”

De twee wijken waar de strijders uit geëvacueerd worden:

Rebellenleider

Op hetzelfde moment is de leider van een andere rebellengroep juist gedood. De Syrische tv bevestigt volgens AFP dat leider Zahran Alloush van rebellengroep Jaysh al Islam vrijdag omkwam bij een luchtaanval. Die groepering heeft de macht in andere buitenwijken van Damascus, zoals Ghouta, in het oosten van de stad.

Alloush was geen bondgenoot van IS en Al Nusra. Hij stond een gematigdere vorm van de islam voor.

    • Joram Bolle