Indiase premier Modi verrast Pakistan met bezoek

Voor het eerst in tien jaar bezoekt een Indiase premier het buurland, waar het al decennia mee in onmin leeft.

De Indiase premier Modi omhelst zijn Pakistaanse ambtgenoot. Press Information Bureau

Premier Narendra Modi heeft vrijdagmiddag een spontaan bezoek aan buurland Pakistan gebracht. Modi meldde zijn voornemen op Twitter:

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Looking forward to meeting PM Nawaz Sharif in Lahore today afternoon, where I will drop by on my way back to Delhi.

Het is voor het eerst in tien jaar dat een Indiase minister-president een bezoek brengt aan Pakistan. Modi maakte een stop op de terugweg van een reis naar Rusland en was eerder op vrijdag ook in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Bij de ontmoeting omhelsde de premier Modi zijn ambtgenoot Nawaz Sharif van Pakistan.

De ontmoeting ging volgens een woordvoerder van de Pakistaanse premier Sharif over verschillende bilaterale aangelegenheden, schrijft Reuters. Er werd onder andere gesproken over het Kasjmir-conflict, een dispuut tussen beide landen over een regio in het noorden van Pakistan en India. Daar vochten de landen sinds hun onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1947 al twee keer een oorlog over uit.

Mumbai

Volgens Reuters is er nu weer sprake van een toenadering tussen beide landen, nadat de relaties maanden extra gespannen waren. Op de klimaattop in Parijs in december spraken Modi en Sharif al kort even met elkaar.

Na de aanslagen in Mumbai in 2008, werden de relaties tussen beide landen snel slechter. 166 werden gedood door islamitische militanten die getraind waren in Pakistan. Modi, sinds 2014 premier, staat bekend om zijn harde optreden tegenover Pakistan, als het gaat om conflicten op de grens.

De betwiste regio Kasjmir

    • Joram Bolle