Dit zijn de beste tien video’s van 2015

Zo. Eerste Kerstdag zit erop. Hopelijk is je bloeddruk weer naar standje normaal gedaald nu je een jaar lang je schoonfamilie niet hoeft zien, of je wilt juist nog even ontspannen omdat hun bezoekje voor vanavond gepland staat.

Hoe dan ook, zak lekker onderuit, zodat de resten kalkoen en kerststol kunnen verteren, en kijk de beste tien video’s van het web die we dit jaar op NRC.nl aanraadden:

Marsbewoners

Je zou 2015 gerust kunnen omschrijven als het jaar van Mars. Er werd bewijs gevonden van de aanwezigheid van water op de rode planeet en één van de grootste filmhits van het jaar was The Martian, waarin Matt Damon een astronaut speelt die gestrand is na een NASA-missie op Mars. Zo’n missie is nu nog toekomstmuziek, al zijn er plannen om binnen afzienbare tijd dappere vrijwilligers naar de planeet op pad te sturen. De Britse krant The Guardian portretteerde drie mensen die zich hebben opgegeven voor een missie, waarvan ze nooit zullen terugkeren als ze daadwerkelijk gaan.

Flow motion

Ook heel futuristisch, maar gewoon op Aarde: Dubai. In een prachtige flow motion-video, verschillende timelapses die in één vloeiende beweging aan elkaar gesneden zijn, neemt de Brit Rob Whitworth je als kijker mee op een unieke tocht door de stad in de Verenigde Arabische Emiraten. Van vliegtuigstoel, naar de trein, naar de stad. Whitworth maakt vaker flow motion-video’s: eerder een over Barcelona en een aantal weken terug een nieuwe over Istanboel.

In de zeilen

Nog meer timelapses, maar dan in ons eigen Amsterdam. Dit jaar was er weer een editie van het grote boten-evenement Sail. Het IJ en alle andere Amsterdamse wateren werden overspoeld met duizenden boten. Zo ziet een dagje Sail eruit.

Leven onder IS in Irak

Over terreurgroep Islamitische Staat (IS) komt dagelijks wel nieuws naar buiten. Heel af en toe ook over hoe het leven is onder IS-bewind in Syrië. Dat liet een serie Vice-reportages uit 2014 zien. Maar IS is ook actief in buurland Irak. De stad Mosul is bijvoorbeeld compleet in handen van de groep. De BBC ging er dit jaar op bezoek en bracht een verslag uit de stad. Een inwoner vertelt dat er onder IS-bewind zelfs niet gepicknickt mag worden: dat is een “verspilling van tijd en geld”.

Amazing Obama

In Charleston schoot een racist in juni negen mensen dood in een Afro-Amerikaanse kerk. Bij de begrafenis van dominee Clementa Pinckney kwam ook president Obama opdagen. Daar hield hij niet alleen een toespraak, hij zette ook het bekende gospelnummer Amazing Grace in.

Het Witte Huis in Sesamstraat

Over presidenten gesproken: één fictieve POTUS is misschien wel populairder dan Obama. We hebben het natuurlijk over Frank Underwood, uit de Netflix-hitserie House of Cards, de bad guy you love to hate. Of hate to love. Zijn populariteit bleef ook niet onopgemerkt bij de makers van de Amerikaanse versie van Sesamstraat. Zij maakten een parodie op House of Cards, gecombineerd met het verhaal over de wolf en de drie biggetjes. Democracy is so overrated, dixit Underwood. Deze video zeker niet.

Getekend door de oorlog

Stel je voor dat je moet meevechten in een oorlog, als jong persoon. Dan word je waarschijnlijk bang, of moet je zien te overleven tussen vijanden. Danny Madden maakte daar een korte animatiefilm over, Confusion Through Sand. Madden tekende zelf alle frames op gerecycled papier: 6.500 in totaal. De benodigde 26.000 euro krijg hij via Kickstarter bijeen.

In een notendop

Dat oorlog grote gevolgen heeft merken wij hier zelfs in Europa elke dag. Door het conflict in Syrië is er een enorme vluchtelingstroom op gang gekomen. Maar hoe is de vluchtelingencrisis nou precies ontstaan? En konden we het niet zien aankomen? Dat legde het YouTube-kanaal In a nutshell zeer helder uit.

Anti-reclame

Ricky Gervais inhuren zorgt soms voor spijt bij zijn opdrachtgevers, al dan niet gespeeld. Vraag dat maar aan de organisatoren van de Golden Globe Awards, die Gervais drie jaar lang inhuurden om tout Hollywood te schofferen. Een Australische kabelmaatschappij vond het een geslaagd idee Gervais reclame te laten maken voor hun nieuwe deal met Netflix. Dat vonden wij ook. Geen standaard verkooppraatje, maar een hele serie anti-reclames waarin Gervais lekker over zichzelf opschept en de naam van zijn opdrachtgever amper noemt.

Småland in huis

Tweede Kerstdag: de kans is aanwezig dat je die in een zekere woonwinkel van Zweedse origine doorbrengt. Misschien laat je je jengelende kind daarbij even achter in de ballenbak. Maar wat nou als je daarvoor niet per se naar de Ikea wil? Dan vul je je eigen huis gewoon, voor de grap, met 250.000 gekleurde ballen. Dat deed Roman Atwood, zonder medeweten van zijn vriendin.

Meer ‘beste van 2015’

We maakten ook een overzicht van de beste longreads die we dit jaar aanbevolen. Lees hier welke de top vijf haalden.

    • Joram Bolle