Belgische kerncentrale Doel 2 weer in gebruik

Een andere, onlangs opgestarte kerncentrale werd juist weer stilgelegd vanwege een waterlek.

De kerncentrale en molen van Doel. Foto: Koen Suyk / ANP

België heeft opnieuw een kerncentrale opgestart die eerder was stilgelegd. Het gaat om de reactor Doel 2, die aan de rivier de Schelde ligt bij Antwerpen. De kerncentrale staat op een steenworp afstand van de Belgisch-Nederlandse grens en was gesloten nadat er vorig jaar scheurtjes in de reactorvaten waren gevonden.

Twitter avatar Electrabel Electrabel #Doel 2 is om 21u in alle veiligheid opgestart

Een andere onlangs opgestarte reactor, Doel 3, werd in de nacht van donderdag op vrijdag onverwacht stilgelegd. Doel 3 was eerder deze week weer aan het elektriciteitsnet gekoppeld, maar door een waterlek moest de reactor weer worden stilgelegd. Volgens een woordvoerder van Electrabel was het een beslissing van het bedrijf zelf.

“Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren.”

In Doel staan vier kerncentrales. Eerder deze week werd een centrale in de plaats Tihange weer opgestart. De reactoren worden opnieuw in werking gezet omdat België kampt met een elektriciteitstekort.

Stilgelegd na sabotage

Vorig jaar werden diverse Belgische kerncentrales gesloten nadat er scheurtjes waren gevonden. Er werd sabotage door een medewerker vermoed, waarop alle personeelsleden een leugentest moesten ondergaan.

Zondag wordt begonnen met het opstarten van reactor Doel 1, samen met Doel 2 de oudste reactoren van België. De reactoren zouden definitief worden stilgelegd, maar de Belgische federale regering besloot om de levensduur van Doel 1 en 2 met tien jaar te verlengen tot 2025.

    • Sjoerd Klumpenaar