Economie

Zoveel pennies gaan er om in de Beatles-economie

Foto: Kippa / ANP

Ze mogen dan al zo’n 45 jaar uit elkaar zijn, als The Beatles aankondigen een omgekeerd Taylor Swiftje te doen door hun muziek beschikbaar te stellen op streamingdiensten, dan is dat nog altijd groot nieuws. Vanaf vandaag vallen de platen on demand te beluisteren.

Dat The Beatles deze stap zetten, is niet zo raar. Meer en meer mensen gebruiken diensten als Spotify, Pandora en Deezer, in plaats van via iTunes een album te kopen. Verwacht wordt dat beide vormen van muziekconsumptie de komende jaren nog toenemen, maar streamen een stuk meer dan downloaden.

The Beatles, en de artiesten waar de band uit bestond, zijn nog altijd populair. De nieuwe nummer één van de Top 2000 is Imagine van John Lennon, al heeft dat niet alleen met de kwaliteit van het nummer te maken. En Paul McCartney is op dit moment nog altijd zeer succesvol. De economie van de Fab Four in vier grafieken.

Beatles for Sale

Het mogen dan Britten zijn, ze zijn wel de meest succesvolle muzikale act ooit in Amerika, gemeten naar het aantal verkochte fysieke albums: 172 miljoen. Dat laten cijfers van de Recording Industry Association of America (RIAA) zien. Volgens de Statistic Brain Research Institute hebben The Beatles in totaal wereldwijd 2,3 miljard albums verkocht.

Ook staan The Beatles op één in de Billboard-lijst van de 200 grootste artiesten allertijden. Vóór eeuwige rivaal The Rolling Stones.

Baby You’re a Rich Man

Forbes berekende in 2013 wat The Beatles, inclusief de overleden leden, dat jaar aan geld binnenkregen. Een veelvoud van wat ze in tijd als actieve Beatles verdienden, zo bleek. In totaal 71 miljoen dollar. Daarvan ging 46 miljoen naar Paul McCartney, 12 miljoen naar John Lennon en 6 miljoen naar zowel Ringo Starr als George Harrison.

Ze verdienden bijvoorbeeld aan rechten op hun eigen (solo)nummers, rechten op nummers van anderen en optredens. Paul McCartney is als soloartiest ook nog heel succesvol. Maar hoewel de solonummers van McCartney al wel te streamen zijn, verdient hij daar maar heel weinig aan.

McCartney is één van de rijkste muzikanten ter wereld. De schattingen van zijn vermogen lopen uiteen van 660 miljoen dollar tot 1,2 miljard dollar. McCartney’s wereldwijde tournee brengt ook een flink bedrag op: in de eerste helft van dit jaar alleen al 64,5 miljoen dollar aan kaartverkoop. Slechts One Direction (107,7 miljoen), Fleetwood Mac (92 miljoen), The Rolling Stones (80,7 miljoen) en Garth Brooks (79,9 miljoen) zetten in die periode meer om.

You Know My Name

De muziek van The Beatles is heel lang niet legaal te downloaden geweest. Pas in november 2010 maakte de band z’n muziek beschikbaar op iTunes. Daar was vraag naar van fans, blijkt uit de zoekgeschiedenis op Google in aanloop naar die aankondiging.

Hoeveel Beatles-muziek er in totaal op iTunes verkocht is, is niet openbaar. Maar in de eerste week op Apples digitale verkoopplatform werden er twee miljoen singles en 450.000 albums verkocht. En in de eerste paar maanden zorgde de band eigenhandig voor een groei van de verkoop van digitale muziek.

Toch valt er nog veel winst te boeken qua aanwezigheid op internet. Op YouTube is de band niet heel actief. Er zijn twee officiële kanalen: een algemeen kanaal met 177.000 abonnees en 157 video’s, en een kanaal van muziekservice VEVO. Dat heeft negen video’s en 206.000 abonnees.

Hoe populair The Beatles nog mogen zijn, op Google neemt de aandacht af, blijkt uit een trendrapport. Wie weet kan de aanwezigheid op streamingservices de attentie van de internetters weer wat opstuwen.