Indiase start-ups nemen werknemers mee naar het strand

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zit jij vandaag wél op kantoor? Misschien kun je even diplomatiek bij de baas laten vallen dat een flink aantal Indiase start-ups hun medewerkers deze week trakteert op strandvakanties of andere uitjes. Daarover schrijft Economic Times.

Met de reisjes zorgen deze jonge bedrijven voor betere binding onder hun werknemers en belonen ze hen voor de vaak spectaculaire groei. Wego.com, een site waar je reizen kunt boeken, neemt alle 15 medewerkers een paar dagen mee naar Phuket, een Thaise badplaats. Erg bijzonder, omdat het voor sommige medewerkers de eerste buitenlandse reis zal zijn.

Onderschat het belang van dit soort trips niet, stelt Jappreet Sethi, CEO van consulting startup Idea Katalyst:

Dit soort initiatieven zijn belangrijk om de prestaties van werknemers te verhogen en de uitstroom terug te dringen. Veel start-ups zijn nog bezig met het opzetten van hun businessmodel, met innovatieve beloningen als deze laten ze werknemers merken dat ze worden gewaardeerd.

China houdt gebreken liever buiten beeld

De aardverschuiving die zondag de grote Chinese stad Shenzhen trof, zet de gebreken die gevolg zijn van de snelle ontwikkelingen in het land weer in de schijnwerpers, analyseert de Financial Times.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat een steil aflopende, reusachtige berg bouwafval in elkaar zakte, waardoor een gigantische modderstroom door de straten spoelde. Tientallen mensen zijn nog vermist. Omwonenden zouden jarenlang hebben geklaagd over de afvalhoop, maar niemand greep in.

Na de enorme explosie in Tianjin en dodelijk gedrang in Shanghai, is dit de derde ramp in een jaar tijd in een grote Chinese stad waarvoor corruptie en falende bureaucraten verantwoordelijk worden gehouden.

Fang Chuanglin, een Chinese stadsplanner, zegt daarover:

De steden groeien te snel waardoor infrastructuur aanleg, rampenbestrijding en planning achter de feiten aanlopen.

Duurste flat van Azië staat in Hong Kong

Een slordige 600 miljoen Hong Kong dollar (69.6 miljoen euro) geeft een onbekende bieder voor een flat met vier slaapkamers. Volgens de South China Morning Post zou de flat in Hong Kong daarmee de duurste van Azië zijn.

De verkoper vroeg in eerste instantie zo’n 6 miljoen euro meer, maar na wat handjeklap lijkt de nieuwe eigenaar wat korting te hebben gekregen.

De transactie is opmerkelijk. De laatste maanden zakte de verkoop van luxe huizen in de voormalige Britse kolonie juist in, meldt de krant.

    • Wouter van Cleef