Vijf jaar voor betrokkenheid bij overval juwelier Haarlem

Van de drie hoofddaders ontbreekt nog elk spoor. Van zware straf moet afschrikwekkende werking uitgaan.

Lege vitrines bij juwelier Schaap en Citroen vlak na de overval in februari dit jaar. Remko de Waal / ANP

Twee Russen zijn donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel voor hun betrokkenheid bij de overval op juwelier Schaap en Citroen in Haarlem in februari 2015. De buit van die overval was meer dan een miljoen euro aan horloges en andere sieraden. Dat meldt de Rechtbank Noord-Holland.

De Russen werden twee dagen na de overval in de Finse hoofdstad Helsinki aangehouden met een groot deel van de buit. Ze werden overgedragen aan Nederland.

Drie hoofddaders nog altijd spoorloos

Op 28 februari 2015 overvielen drie personen met geweld juwelier Schaap en Citroen in Haarlem. Daarbij vielen twee gewonden. Van deze drie hoofddaders ontbreekt nog altijd ieder spoor. De twee Russen die nu tot vijf jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld zouden ‘slechts’ medeplichtig zijn geweest aan de overval.

De twee stonden ten tijde van de overval op de uitkijk. Ze liepen permanent rondjes rond juwelier Schaap en Citroen, terwijl ze contact onderhielden met de overvallers binnen. Eén van de twee veroordeelde Russen bracht op 27 februari, één dag voor de overval, ook als voorverkenning een bezoek aan de juwelier. De rechtbank in Haarlem ziet de twee daarom als medeplegers. In het persbericht schrijft de Rechtbank Noord-Holland:

“Het ging hier om daders die even vanuit het buitenland, waarschijnlijk Rusland, naar Nederland kwamen om met geweld een overval te plegen en daarna spoorslags weer terugkeerden.”

Zware straf moet afschrikken

De rechtbank ging mee in de vrij zware eis van vijf jaar van het Openbaar Ministerie. De rechtbank hield volgens eigen zeggen niet alleen rekening met de schade die bij de overval is toegebracht, het gebruikte geweld en de mate van professionaliteit van de overvallers, maar ook met het belang van generale preventie.

Dat laatste houdt in dat van de opgelegde straf een afschrikwekkende werking uit moet gaan. De zware straf moet andere criminelen in het buitenlan die erover denken naar Nederland te komen, hier een overval te plegen en daarna snel weer terug te keren naar het buitenland ontmoedigen.

    • Niels Posthumus