Topambtenaar Erik Akerboom wordt chef nationale politie

Akerboom, sinds drie jaar secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, moet korpschef Gerard Bouman opvolgen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Erik Akerboom tijdens de opening van het hoofdgebouw van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Erik Akerboom tijdens de opening van het hoofdgebouw van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Topambtenaar Erik Akerboom (54) is dé kandidaat om de baas van de nationale politie te worden. Akerboom, sinds drie jaar secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, moet korpschef Gerard Bouman opvolgen.

Een selectiecommissie met vertegenwoordigers uit de politieorganisatie en het ministerie van Veiligheid en Justitie acht Akerboom de beste kandidaat om de nieuwe politiechef te worden. De centrale ondernemingsraad van de politie heeft deze week een gesprek met hem gehad en is akkoord met diens aanstelling.

Erik Akerboom studeerde in de jaren tachtig aan de politieacademie in Apeldoorn. Hij werkte bij de politie in Utrecht en was van 2003 tot 2009 korpschef in de regio Brabant-Noord. Hij wordt met name geschikt geacht als korpschef omdat hij ook buiten de politie zijn sporen heeft verdiend. Akerboom werkte bij veiligheidsdienst AIVD en was ook drie jaar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Bouman, als korpschef beëdigd in 2013, had een aanstelling tot 2019, maar legde drie maanden geleden zijn functie neer. De reorganisatie van de politie, waarbij 26 korpsen samengingen in één nationaal korps, was vastgelopen. In het najaar werd bekend dat de opbouw van de nationale politie drie jaar langer gaat duren dan de geplande drie jaar. De kosten van de reorganisatie verdubbelen eveneens: 460 miljoen euro in plaats van 230 miljoen.

Volgens een hooggeplaatste opsporingsambtenaar is de afgelopen weken gebleken dat „maar weinig kandidaten staan te trappelen” om baas bij de politie te worden. Bouman maakte bij zijn vertrek bekend dat de reorganisatie in een „nieuwe fase” was beland, waarbij het alleen nog maar ging om „het aflakken van het kozijn en de plinten”. De werkelijkheid is dat de nieuwe politieorganisatie rammelt.

In de vacature voor korpschef staat dat de politiebaas „een sterke oriëntatie moet hebben op het financiële management”. Er moet ook worden bespaard, waardoor „de financiële marges zeer smal” zijn. Naar verluidt deelt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) volgende maand mee dat de tekorten bij de politie honderden miljoenen hoger zijn dan nu bekend. Tegenvallers op ICT-gebied kosten zo’n 128 miljoen euro extra. Er moet ook extra geld komen voor de nieuwe politie-cao. De centralisering heeft nog niet de beoogde kostenbesparingen opgeleverd.

Een woordvoerder van Veiligheid en Justitie wil niet ingaan op de keuze voor Akerboom omdat „er nog geen benoeming is”. Akerboom zelf was niet voor commentaar bereikbaar.