Vernieuwing gaat langzaam

Van Bohemian like you van The Dandy Warhols op plek 2000 tot John Lennons Imagine op één: vrijdag begint de zeventiende editie van de Top 2000. Wat vindt de Nederlandse radioluisteraar leuk?

NRC analyseerde alle Top 2000-lijsten vanaf 1999, het jaar waarin Radio 2 ermee begon. Ruim 1.800 artiesten uit 41 landen stonden sindsdien in de lijst. Vernieuwing gaat langzaam: slechts 4.100 unieke liedjes wisten een plek te bemachtigen.

Over alle edities gemeten is 1969 het populairste ‘bouwjaar’ van nummers in de Top 2000. Denk aan The Beatles, The Stones, The Kinks, The Doors, The Cats en The Who. Maar dat verschuift: dit jaar komen de meeste nummers uit 1984. Amerikaanse en Britse artiesten zijn dit jaar goed voor tweederde van de lijst. Het aantal liedjes van eigen bodem, dit jaar ruim 300, daalt.

Popmuziek blijft domineren, maar er is dit jaar opvallend veel op rockbands gestemd: 363 rocknummers staan in de lijst, het hoogste aantal ooit. De Britse band Muse staat nu bijvoorbeeld negen keer in de lijst (vorig jaar vier keer), de Red Hot Chili Peppers acht keer en de Nederlandse gothicmetallers van Within Temptation drie keer. Het hardste nummer komt van de Amerikaanse metalband Slayer: hun klassieker Angel of Death.

Met 34 nummers valt ook de voorzichtige opmars van elektronische muziek op. Tot pakweg 2013 waren noteringen in het genre voorbehouden aan artiesten als The Prodigy, Fatboy Slim en Massive Attack. Dit jaar telt de lijst 34 elektronische artiesten, onder wie Armin van Buuren, Avicii, Daft Punk en Calvin Harris.

    • Yordi Dam