‘Toen dacht ik: wauw, hier sta ik toch maar, als juridisch ambtenaar’

Bouke Knop (28) is jurist bij Sociale Zaken en Irma de Vries (28) is werkzaam in de cultuureducatie. Ze zijn druk. „We spelen in een band, surfen, schilderen en gaan naar festivals en concerten.”

Irma: „We doen heel veel samen. Misschien wel overdreven veel.” Foto David Galjaard

Irma: „We doen heel veel samen. Misschien wel overdreven veel.”

Bouke: „Dat is juist heerlijk. Maar inderdaad, andere stellen doen vaker hun eigen dingen.”

Irma: „We hebben heel veel gemeenschappelijke hobby’s. We spelen in dezelfde band, schilderen samen, surfen allebei en houden beiden van concerten en festivals.”

Bouke: „We zijn elkaar niet snel zat.”

Irma: „Het komt goed uit, die gedeelde interesses, want het weekend is al zo kort.”

Bouke: „We zijn ook niet snel uitgepraat, want we doen heel verschillend werk.”

Irma: „Wintersport is de enige hobby die we niet delen. Ik ben er niet mee opgegroeid. Toen ik voor het eerst meeging, brak ik meteen mijn pols.”

Bouke: „Ik ben een fanatiek snowboarder.”

Hè, lekker naar huis

Irma: „Ik wilde altijd graag een kat, dat hoefde van Bouke niet zo. Maar nu de kat er is, zijn we allebei dol op hem. We zijn goed in elkaar enthousiasmeren.”

Bouke: „Ik verbaas me weleens hoe lomp andere mensen soms met elkaar omgaan. We waren voordat we een stel waren nogal op onszelf. Nu denk ik op de terugweg in de trein van Den Haag naar Santpoort: hè, lekker naar huis. We zijn allebei redelijk druk, maar dat komt ook doordat we veel activiteiten plannen in onze vrije tijd.”

Irma: „Ik ben net begonnen met een nieuwe baan, in loondienst. Daarvóór deed ik veel freelancewerk, toen was de balans tussen werk en vrije tijd weleens zoek. Nu heb ik meer vastigheid en ben ik vaker ’s avonds en in het weekend vrij.”

Bouke: „Ik heb een negen- tot vijfbaan. Vorige maand was de begrotingsbehandeling en was ik een keer om 1 uur ’s nachts thuis, maar dat is een absolute uitzondering. Werken als jurist bij de overheid leek me leuker dan advocaat worden. Studiegenoten die wel advocaat zijn geworden maken toch andere uren. Ik wilde een baan met afwisseling en die heb ik bij Sociale Zaken gevonden. Ik werk op het snijvlak van juridische en bestuurlijke vraagstukken, zoals de financiering van de bijstand, ik houd me elke dag met andere zaken bezig. Door mijn regelmatige werkritme kan mijn privéleven óók heel afwisselend zijn.”

Gitaar en bas

Bouke: „We geven niet zoveel geld uit. Soms aan muziekinstrumenten. Ik speel gitaar en Irma bas. We willen ook een cd opnemen, dan heb je een producer en een studio nodig. Het voordeel van een baan is dat we dat zelf kunnen betalen.”

Irma: „En dat het ook niet erg is als het geld niet terugkomt.”

Bouke: „Begin dit jaar hebben we een huis gekocht.”

Irma: „Grote reizen maken we niet. Vorig jaar zijn we naar Spanje geweest om te surfen.”

Bouke: „Dan heb je kampeer- en benzinekosten, meer niet.”

Irma: „Verder gaan we een paar keer per jaar naar festivals in Nederland.”

Bouke: „We gaan niet vaak naar dure concerten, meer naar kleine bands die spelen in een half uitverkochte zaal. Sinds we werken, hoeven we minder na te denken over entreeprijzen. Vroeger konden we niet naar een concert in Maastricht, want met een overnachting erbij werd dat te duur.”

Irma: „Ik kan me voorstellen dat we ooit meer geld gaan uitgeven aan kunst. Laatst hebben we samen een schilderij gemaakt: ik heb de schets gemaakt, Bouke heeft de kleuren aangebracht en ik heb er daarna een pentekening overheen gezet.”

Bouke: „Eigenlijk probeer ik alles al te doen wat anderen na hun pensioen doen. Want ons pensioen zal rond ons 72ste liggen, zijn we dan nog gezond?”

Irma: „Ik zou graag willen dat het weekend een dag langer duurde. Om nóg meer leuke dingen te kunnen doen. En ik vind het leuk dat we nu een album gaan opnemen.”

Bouke: „Ja, wat professioneler met muziek bezig zijn. Vorig jaar speelden we in poppodium Vera in Groningen, waar ook U2 en Nirvana hebben gespeeld. Toen dacht ik: wauw, hier sta ik toch ook maar, als juridisch ambtenaar. Maar we zitten te veel in een niche om professioneel te worden.”

Irma: „En ik vind cultuureducatie te leuk om los te laten.”

Bouke: „Ja, ik zou intellectueel te weinig worden uitgedaagd als ik alleen maar met muziek bezig was.”

De kat als metafoor

Bouke: „Ik heb geen voornemens voor 2016. Het heeft er ook mee te maken dat ik een vrij goede zelfdiscipline heb.”

Irma: „Ik kan ook geen voornemens verzinnen.”

Bouke: „We sporten al, eten gezond en zien de familie regelmatig.”

Irma: „Ik neem me wel elk jaar voor om iets georganiseerder te worden. Dan koop ik ordners, waarna ik toch weer mijn oude systeem ga volgen.”

Bouke: „Er hoeft van mij niet veel te veranderen. Vandaar ook dat die kat niet zo nodig was, wat mij betreft.”

Irma: „Misschien is de kat wel een metafoor: dat we denken dat er niets hoeft te veranderen, maar dat nieuwe dingen wel degelijk iets toevoegen.”

    • Friederike de Raat