Syrische regering klaar voor vredesoverleg

De minister van Buitenlandse Zaken hoopt dat door middel van het overleg een regering van nationale eenheid gevormd kan worden.

Walid al-Moualem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken (rechts). Foto Joeri Kotsjetkov/EPA

De Syrische regering is bereid mee te doen aan een nieuwe ronde vredesgesprekken in Genève. De minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zei in gesprek met zijn Chinese collega Wang Yi dat hij hoopt dat door middel van het overleg een regering van nationale eenheid gevormd kan worden.

De uitspraken van al-Moualem komen bijna een week nadat de Verenigde Naties een resolutie hebben aangenomen over een plan waarmee een einde gemaakt moet worden aan de oorlog. Het is het meest serieuze diplomatieke initiatief richting vrede in jaren.

Tussen Syriërs

Al-Moualem zei volgens persbureau Reuters dat de regering “klaar is deel te nemen aan een dialoog tussen Syriërs, zonder enige buitenlandse inmenging” en dat “onze delegatie klaar is zodra we een lijst krijgen met daarop de delegatie van de oppositie”:

“Deze regering zal een grondwettelijk comité gaan samenstellen dat zal kijken naar een nieuwe grondwet met daarin een nieuwe verkiezingswet, zodat parlementaire verkiezingen binnen achttien maanden plaats kunnen vinden.”

Vorige week werd afgesproken dat vredesbesprekingen in januari moeten beginnen. Een wapenstilstand zou moeten ingaan zodra de partijen de eerste „initiële stappen” zetten richting een “politieke transitie” onder VN-toezicht.

Nog veel onduidelijk

Maar er zijn nog veel struikelblokken. Zo verschillen de partijen die betrokken zijn bij het vredesproces van mening over veel onderwerpen. De belangrijkste zijn welke rebellengroepen worden gedefinieerd als terroristen, of de Syrische president Assad (tijdelijk) aan de macht kan blijven, en of de Veiligheidsraad een alliantie van Syrische oppositie- en rebellengroepen moet erkennen als gesprekspartner. Bovendien is er geen strijdende partij in Syrië die een duidelijke overwinning in de oorlog kan claimen op dit moment.

    • Frank Huiskamp