Special #geenkind

De Kerstdagen zijn bij uitstek dagen om met het gezin door te brengen. Wie nog twijfelt, moet maar even de spraakmakende kerstcommercial van de Duitse supermarktketen Edeka terugkijken. Daarin slaagt een vader er alleen nog in zijn kinderen en kleinkinderen bij elkaar te krijgen door ze zijn overlijdensbericht te sturen. Intussen is nog slechts een op de drie huishoudens een gezin met kinderen. En als het aan twee hoogopgeleide jonge vrouwen ligt, wordt dat nog minder. Lees hun stuk op deze pagina’s. En overtuig ze als u wilt, daartoe nodigen zij u uit.

Verderop in deze bijlage kijken drie bewust kinderloze vrouwen van inmiddels 38, 47 en 63 jaar oud terug op hun beslissing.

Om wat tegenwicht te bieden aan deze Madonna’s zonder kinderen hebben we kunstcriticus Hans den Hartog Jager gevraagd de mooiste Madonna’s met kinderen te selecteren.

Reageer via opinie@nrc.nl.