Utrecht doet onderzoek naar islamitische lessen in omstreden Al Fitrahmoskee

De gemeente Utrecht gaat onderzoek doen naar islamitische lessen in de omstreden Al Fitrahmoskee. Dit moet uitwijzen of de lessen negatieve pedagogische effecten hebben op de jeugd. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt na overleg tussen burgemeester Van Zanen en het bestuur van Al Fitrah. Aanleiding is een artikel vorige week zaterdag in NRC over hoe deze salafistische organisatie kinderen en jongeren opvoedt met onverdraagzame en anti-westerse denkbeelden. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemde dit „volstrekt ongewenst” en zei dat actie geboden is. Van Zanen heeft het moskeebestuur nu aangesproken op gebrek aan transparantie. Volgens de gemeente heeft Al Fitrah medewerking toegezegd aan het onderzoek. Ook zal Al Fitrah „regelmatig” met de gemeente spreken en aansluiten bij overleg met andere islamitische organisaties. Eerder weigerde Al Fitrah dit. Ook zullen jongerenwerkers en wijkagenten „op open wijze worden ontvangen”. (NRC)