Een groep mensen is een protestgroep begonnen tegen de komst van 1200 asielzoekers in Kaatsheuvel. De groep, die een protestblog over de ontwikkelingen bijhoudt, maakt zich boos over dat de gemeente geen inspraak van bewoners heeft gevraagd bij de beslissing hierover.
Vrijdag besliste de gemeente Loon op Zand dat nog dit jaar maximaal 1200 vluchtelingen gehuisvest worden in vakantiepark Droomgaard, vlakbij de Efteling. Het betreft tijdelijke noodopvang, tot 1 april 2016. Volgens de gemeente was er geen tijd voor inspraak. De gemeente zegt daarover op de website:
Kortdurende noodopvang wordt binnen een heel kort tijdsbestek georganiseerd. Hierdoor is er geen tijd voor inspraak.
Informatieavond
Maandag organiseerde burgemeester Wim Luijendijk (PvdA) wel een informatieavond over de beslissing. Die verliep rustig. NRC-redacteur Kim Bos was aanwezig en noemt vooral de onzekerheid en onduidelijkheid over de huisvesting van asielzoekers als redenen voor frustratie bij de bewoners.
Een extra reden tot zorgen bij de bewoners zijn Polen, schrijft Bos. In Droomgaard wonen sinds tien jaar ook voornamelijk Poolse arbeidsmigranten. Inmiddels zijn het er ongeveer achthonderd. Sommigen van de 16.000 inwoners van Kaatsheuvel hebben last van die Polen.
Vaker ophef
In Geldermalsen werd onlangs het besluit om 1500 vluchtelingen in de gemeente op te vangen teruggedraaid, na grootschalige protesten. De gemeente is van plan volgend jaar een nieuwe opzet voor een opvanglocatie te lanceren. Daarbij wil Geldermalsen zijn burgers meer betrekken.