Pop: Muziek met extraatjes

1 Stromae op YouTube

De Belgische zanger Stromae heeft zijn sombere, vervreemdende teksten met succes laten uitgroeien tot moderne, makkelijk te verteren observaties op dansbeats. Als kerstgeschenk zette hij onlangs op YouTube een registratie van het concert dat hij in september gaf in het Bell Center in Montreal. Het zwart linnen dvd-boek met op de cover de racine carré – Frans voor vierkantswortel en titel van zijn succesalbum – bevat naast het dvd-schijfje foto’s van de afgelopen tournee.

2 Nieuwe Beatles-box

De hoogste waardering kreeg de nieuwe Beatles-box 1+ (een set van een cd en twee dvd’s) eerder in NRC. En terecht. Het is genieten van hun eerste videoclips (1965), waarin ze pioniers zouden blijken, van liedjes als ‘I feel fine’ en ‘Help’ in gerestaureerde versies met beter beeld en muziek. Mal maar enig zijn zeker ook de alternatieve versies op disc 2: Lennon losjes playbackend tijdens de lunch.

3 Prince op Tidal en iTunes

Op de valreep van het jaar dat Prince een solotournee langs Europese concertzalen aankondigde en weer uitstelde, is er nog een nieuw album, te beluisteren op Tidal en iTunes. Het is de opvolger van het teleurstellende HITNRUN Phase 1 uit september, dat een onevenwichtig, rommelig partyalbum was. Phase 2 is beduidend leuker, warmer en sterker. Wederom refereert hij aan oude nummers (het riffje in ‘Rock and roll love affair’ uit ‘Take me with U’). Verder klinkt geoliede funk (‘Stare’), zijn er warmbloedige popsongs als ‘Black muse’ en staat het in mei uitgebrachte protestnummer ‘Baltimore’ erop.

4 Sinatra-documentaire

Sinatra zou deze maand 100 jaar zijn geworden. De lange, interessante documentaire All Or Nothing At All vertelt zijn volledig uit archief gecomponeerde levensverhaal. Aan de hand van zijn fameuze ‘afscheidsconcert’ in 1971 gaat het van zijn jeugd in Hoboken (New Jersey), naar zijn doorbraak als tieneridool, de neergang daarna en de comeback als acteur, zijn optredens met The Rat Pack. Op dvd en Netflix.

5Inhalen: Currents van Tame Impala

Bijna onmogelijk, maar wie het succes van de vijfkoppige psychedelische rockband Tame Impala uit Australië dit jaar echt miste, zou het zomeralbum Currents nog eens kunnen draaien. Daarop vloeien synthesizerpop en elektronische discoritmes melancholisch over. Het bedwelmende nummer ‘Let it happen’ is de Song van het Jaar, volgens VPRO-platform 3voor12.

    • Amanda Kuyper