Opbrengst Serious Request veel lager dan vorige jaren

De jaarlijkse inzamelingsactie levert dit jaar 7,6 miljoen euro op, tegen 12 miljoen vorig jaar.

3FM-dj's Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen tonen de opbrengst van Serious Request. Foto Sander Koning / ANP

De jaarlijkse inzamelingsactie Serious Request heeft dit jaar aanzienlijk minder opgeleverd dan in 2014. In de zes dagen dat het ‘Glazen Huis’ in Heerlen stond, werd iets minder dan 7,6 miljoen euro opgehaald. Vorig jaar kwam de opbrengst van het van het evenement van radiozender 3FM nog uit op 12 miljoen euro.

Twitter avatar SeriousRequest 3FM Serious Request Eindstand #SR15: € 7.562.985,- KEEP THEM GOING! Thanks iedereen! Fijne feestdagen en tot volgend jaar bij #SR16 in Breda!

Net als in voorgaande jaren gaat de opbrengst ook nu naar een ‘stille ramp’ waarvoor 3FM en het Rode Kruis aandacht willen vragen. Ditmaal zijn dat kinderen en jongeren in conflictgebieden, zoals Syrië, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo. Het geld werd opgehaald door tegen betaling verzoeknummers te draaien en met acties in het hele land.

De twaalfde editie van Serious Request begon afgelopen vrijdag, toen dj’s Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen zich lieten opsluiten in het Glazen Huis. Donderdagavond rond 21.00 uur verlieten ze de tijdelijke radiostudio weer en presenteerden ze de eindopbrengst. Tijdens hun verblijf aten de dj’s niet.

Einde van een reeks

Sinds Serious Request in 2004 begon, is de opbrengst elk jaar toegenomen. Ook vorig jaar sprak 3FM aanvankelijk van een nieuw record, maar zes maanden later moest dat bedrag worden bijgesteld en viel de opbrengst juist lager uit dan in 2013. Dat kwam volgens het Rode Kruis door ‘niet adequate’ rekenmethodes.

Volgend jaar staat het Glazen Huis in Breda. Wie dan de dj’s zijn wordt pas in de aanloop naar dat evenement duidelijk.

    • Joost Pijpker