Utrecht stelt onderzoek in naar islamitische lessen in salafistische Al Fitrahmoskee

De gemeente Utrecht gaat onderzoek doen naar islamitische lessen in de omstreden Al Fitrahmoskee. Daaruit moet blijken of de lessen negatieve pedagogische effecten hebben op de Utrechtse jeugd. Dat meldde de gemeente na overleg tussen burgemeester Jan van Zanen en het moskeebestuur.

Aanleiding is een artikel, zaterdag in NRC, over hoe deze salafistische organisatie kinderen en jongeren opvoedt met onverdraagzame en antiwesterse denkbeelden. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemde dit „volstrekt ongewenst” en zei dat actie geboden is.

Van Zanen heeft woensdag het moskeebestuur aangesproken op het gebrek aan openheid en transparantie. Ook heeft hij zorgen geuit over hoe de organisatie invloed zou uitoefenen op de levens- en denkwijze van haar bezoekers. Volgens de gemeente beloofde Al Fitrah mee te werken aan een onderzoek naar de lessen. Ook spreken zij vanaf nu „regelmatig” met de gemeente en sluiten aan bij overleg met islamitische organisaties, iets wat Al Fitrah eerder weigerde. Ook zullen jongerenwerkers en wijkagenten „op open wijze worden ontvangen” als ze de moskee bezoeken. (NRC)