Doodstraf Birmezen voor moord Britse toeristen

Twee jonge Britse backpackers werden vorig jaar september op gruwelijk wijze vermoord op het vakantie-eiland Koh Tao.

Zaw Lin (r) en Wai Phyo (l) uit Myanmar worden na de veroordeling door Thaise politieagenten terug naar de gevangenis gebracht. Foto Rungroj Yongrit / EPA

De Thaise rechtbank heeft donderdag twee mannen uit Birma ter dood veroordeeld voor de moord op twee Britse toeristen, die in 2014 op het Thaise eiland Koh Tao met vakantie waren. Dat meldt persbureau AP.

De Britse backpackers David Miller (24) en Hannah Witheridge (23) werden vorig jaar september op gruwelijk wijze neergeslagen op het tropische eiland in de Golf van Thailand.

Twee migranten schuldig bevonden

Uit de autopsie bleek dat de twee Britten zeer ernstige hoofdwonden hadden en dat Witheridge is verkracht. De moorden leidden tot grote commotie in Thailand, waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Op de politie kwam veel druk te staan om de daders te pakken. De mannen uit Birma werden na een paar weken gearresteerd. Het gaat om twee 22-jarige migranten. Naar verwachting zullen ze in beroep gaan tegen de uitspraak.

Familieleden van David Miller komen aan bij de rechtbank op Koh Samui.

Familieleden van David Miller komen aan bij de rechtbank op Koh Samui. Foto Rungroj Yongrit/EPA

Missers

Tijdens het oplossen van deze zaak werden politie en onderzoekers hevig bekritiseerd. Ze zouden niet in staat zijn om de moordlocatie goed te beveiligen en meerdere keren werden namen en foto’s van verdachten bekendgemaakt, die later onschuldig bleken te zijn. Onder grote druk van onder andere Groot-Brittannië om de zaak op te lossen nam de politie DNA af bij meer dan tweehonderd mensen op Koh Tao.

Twee weken na de moord werden de twee mannen uit Birma opgepakt. Beiden bekenden de toeristen te hebben gedood, maar trokken hun verklaring later weer in. Ze zeiden dat ze door de politie gedwongen waren om de belastende verklaringen af te leggen. De politie ontkende de beschuldigingen.

Naar aanleiding van de moord bood de Thaise minister van Toerisme polsbandjes aan waar toeristen hun persoonlijke gegevens op kunnen zetten, zodat politie of dokters bij problemen sneller kunnen werken.

    • Carlijn Vis