In beeld

Leven aan de rafelranden van de samenleving

Sinds vier jaar volgt NRC de illegale mannen en beste vrienden Ali Isiaki en Amadu Diallo. Ze kwamen als vijftienjarigen naar Nederland en mochten legaal blijven tot hun achttiende verjaardag. Daarna moesten ze terug naar Benin (Ali) en Guinee (Amadu). Beide landen werken niet mee aan hun terugkeer, omdat de mannen er als kind nooit geregistreerd werden. De mannen leven sindsdien aan de rafelranden van de samenleving, die hen niet wil hebben, maar ook niet kwijt kan.
Bezoek aan Antwerpen. We gaan kijken of Ali en Amadu wel verblijfspapieren kunnen krijgen in België. Extra luxe: overnachting in het Radisson Blu-hotel. Nooit eerder waren ze in een hotel (augustus 2015).
Dirk-Jan Visser
Gesprek met Tetty Rooze (niet op de foto), een Nederlandse vrouw die al jaren in België woont en werkt voor het Protestants Sociaal Centrum in Antwerpen. Zij weet alles over illegaliteit en verblijfspapieren in België (augustus 2015).
Dirk-Jan Visser
Gebed op de hotelkamer in Antwerpen (augustus 2015).
Dirk-Jan Visser
Bij een show van cabaretière en zangeres Veronique Sodano. Zij schreef het lied 'Ik droom' over het leven dat ze Ali en Amadu zou gunnen en zingt dat voor het publiek (december 2013).
Dirk-Jan Visser
Fotograaf Dirk-Jan Visser nam Ali en Amadu mee naar een film voor hun verjaardag: Men in Black III. Ze dragen 3D-brillen (juli 2012).
Dirk-Jan Visser
Gaan jullie mee zeilen? Natuurlijk gaan ze mee zeilen. Al hebben ze nog nooit gezeild. En al kunnen ze niet zwemmen. Zeilen symboliseert vrijheid. En zeilen is heel Hollands. Dat past mooi bij hun verhaal, vinden ze (mei 2013) .
Dirk-Jan Visser
Hand van Ali tijdens het zeilen (mei 2013).
Dirk-Jan Visser
Ali helpt verschillende kinderen met hun schoolwerk via Skype. Het lesgeven gaat hem goed af. Als hij zelf een opleiding zou kunnen kiezen, zou hij naar de Pabo willen (maart 2015).
Dirk-Jan Visser
Ali wandelt in het bos met een vriendin. De vriendin vindt dat hij teveel piekert over zijn uitzichtloze situatie (november 2014).
Dirk-Jan Visser
Amadu maakt schoon. Met schoonmaakwerk en andere klussen verdienen ze net voldoende om te overleven (december 2014).
Dirk-Jan Visser
Met de trein naar Brussel om bij de ambassades van Benin en Guinee te smeken om een paspoort. Bij beide ambassades lukt het niet (oktober 2011).
Dirk-Jan Visser
Ali Isiaki is bij de ambassade van Benin om te vragen om een paspoort zodat het mogelijk is om is om terug te keren naar zijn geboorteland, zoals Nederland wil (oktober 2011).
Dirk-Jan Visser
Amadu Dialli bij de ambassade van Guinee (oktober 2011).
Dirk-Jan Visser
Amadu in de trein (oktober 2011).
Dirk-Jan Visser