Koopkracht stijgt harder dan verwacht

De koopkrachteffecten van de lastenverlichting van 5 miljard euro zijn komend jaar gunstiger dan het kabinet met Prinsjesdag had ingeschat. Door een combinatie van een lagere zorgpremie, lagere inflatie en een hogere loonontwikkeling zullen de meeste Nederlanders er vanaf 1 januari nog meer op vooruit gaan. Gemiddeld gaan huishoudens er bijna 800 euro op vooruit.

Dat schrijft minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) woensdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. De definitieve koopkrachtplaatjes konden pas worden opgesteld nadat de Eerste Kamer dinsdagavond met het Belastingplan had ingestemd. Daarin zijn nu ook de aanpassingen in de fiscale maatregelen verwerkt die tijdens de moeizame parlementaire behandeling in de afgelopen twee maanden nog zijn doorgevoerd. (NRC)