Kunst: vijftig keer William Turner

1Schoonheid & gevaar. Turner en de traditie van het sublieme

Laatste kans om deze ambitieuze dubbeltentoonstelling in Zwolle en Enschede te zien. Met vijftig schilderijen en aquarellen van William Turner plaatst de expositie het werk van de Britse kunstenaar in de context van de Europese kunstgeschiedenis, met werk van voorlopers, navolgers en hedendaagse geestverwanten als Aelbert Cuyp, Claude Lorrain, Claude Monet, Armando en Gerhard Richter. T/m 3 jan in de Fundatie en Rijksmuseum Twenthe.

2 A Year at the Stedelijk: Tino Sehgal

Een jaar lang was er in het Stedelijk ieder moment van de dag een ‘interventie’ te zien van kunstenaar Tino Sehgal: een dans, een gesprek, een lied. Honderden vrijwilligers deden mee aan de optredens, die nog maar een paar dagen duren. T/m 31 dec in het Stedelijk Museum, Amsterdam.

3  Markus Selg: Primitive Data

De Duitse kunstenaar Markus Selg dompelt je op zijn solotentoonstelling onder in een spirituele wereld. De ontdekkingsreis leidt langs ‘primitieve’ voorouderbeelden en hypnotiserende videoschermen waarop olievlammen of slangen kronkelen. T/m 3 jan in De Hallen, Haarlem.

4 Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw

De selfiecultuur is niet per se iets van deze tijd. Ook in de zeventiende eeuw beeldden kunstenaars graag zichzelf af. Deze tentoonstelling is een parade van 27 schitterende zelfportretten, van kunstenaars als Rembrandt, Carel Fabritius, Judith Leyster en Jan Steen. T/m 3 jan in het Mauritshuis, Den Haag.

5 Kleur ontketend – Moderne kunst in de Lage Landen

Dankzij bruiklenen van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is dit een rijke tentoonstelling over verf, met kleurrijke werken van Claude Monet, Paul Signac, Henri Matisse, Paul Cézanne, Jan Toorop, Piet Mondriaan, James Ensor en Rik Wouters. T/m 3 jan in het Gemeentemuseum Den Haag.

Kindertip: Keith Haring Speurtocht in Kunsthal

De Kunsthal in Rotterdam is tijdens de kerstvakantie iedere dag geopend en organiseert gratis familierondleidingen en workshops rondom de expositie van Keith Haring. Er is een Keith Haring Speurtocht, je kunt samen met straatkunstenaars stickers maken en in het Kunsthal-Lab kunnen kinderen Keith Haring-hondjes knutselen voor in de kerstboom.

    • Sandra Smallenburg